23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Usynlige dør-opgraderinger forbedrer akustik og brandsikkerhed på Det Kgl. Teater

Dørene i Det Kgl. Teaters store sal er netop ved at blive udskiftet for at forbedre akustik og brandsikkerhed.

De nye specialfremstillede døre er lavet i nøjagtig kopi af de gamle, men rummer desuden akustik- og brandsikringsfunktioner samt integrerede dørpumper.
”Det har været afgørende for projektets succes, at opgraderingerne ikke ændrer synligt på teatersalens udseende,” forklarer arkitekten.

Det Kgl. Teaters fredede teaterbygning på Kongens Nytorv i København er i øjeblikket i gang med at få udskiftet dørene til teatersalen. De første nye døre er netop blevet færdigmonteret, og arkitekt maa og partner Camilla L. Nybye fra Rønnow Arkitekter, der står i spidsen for projektet, fortæller:

- Hovedårsagen til dørudskiftningen er, at de gamle døre ikke i tilstrækkelig grad skærmede af for udefrakommende støj under forestillingerne. Men derudover påpegede brandrapporterne også, at dørene ikke ydede den nødvendige brandsikring, så vi var nødt til at få dem udskiftet.

Skæve vinkler overalt
Det Kgl. Teaters nye døre fremstilles af dørproducenten VAHLE, som arkitekten har håndplukket til opgaven på baggrund af firmaets specialekspertise og mange års erfaring med at levere krævende replicadøre til fredede og bevaringsværdige bygninger. Camilla L. Nybye forklarer:

- Selve fremstillingen af dørene stiller meget høje krav til leverandørens ekspertise og håndværk, idet de udføres i nøjagtig kopi af de eksisterende døre kombineret med de rigtige tekniske funktioner. Derudover kræver et projekt som dette et stort forarbejde forud for selve produktionen.

- En af de største udfordringer er, at bygningen er fyldt med skæve vinkler, så ikke to døre er helt ens i målene, og dørene har skullet opmåles og fremstilles individuelt med plads til justeringer undervejs. Et afgørende aspekt ved at lave den her type udskiftninger er netop, at alle oprindelige detaljer så vidt muligt skal bevares, så de opgraderinger, der sker, ikke ændrer synligt på bygningens udseende, pointerer hun.

Integreret brandsikring og lydtætning
VAHLE har fremstillet de nye døre til Det Kgl. Teaters store sal, så alle synlige detaljer er identiske med detaljerne på de oprindelige døre, mens målene er justeret ca. 2 mm for at muliggøre justeringer under montagen. Samtidig er dørene fremstillet med integreret brandsikring og lyddæmpning samt skjulte dørpumper, som sikrer, at dørene går i ét med salens væg, når de lukkes.

Stålbøjler forenkler montagen
Selve monteringen af de færdige døre i Det Kgl. Teaters store sal står entreprenøren INTERN for, og firmaet har forinden været inde i salen og foretage nøjagtige opmålinger af dørene samt af gulvet, der skråner i flere retninger.

- Fordi der er tale om en fredet bygning, skal vi kunne udføre montagen uden at ’gribe ind i’ omgivelserne. Det har krævet præcise opmålinger, da de nye stålkarme skulle bygges ind i de gamle og noget skæve trækarme. Samtidig har VAHLE sørget for at levere dørene med nogle særlige hjælpebøjler, som har gjort, at vi kunne montere de skjulte dørlukkere uafhængigt af de eksisterende karme, hvilket lettede arbejdet betragteligt, påpeger direktør i INTERN, Niels Henrik Rasmussen.

Hele arbejdet med udskiftningen af dørene i teatersalen forventes afsluttet d. 31. august 2014.

Vahle A/S
Fabriksvej 5
8544 Mørke
Syddjurs Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34587051
P nummer: 1017708593

Kontaktperson

OM
Ole Mølby
Direktør
+45 24467011 om@vahle.dk

Send til en kollega

0.062