23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Her får du femdobbelt gevinst for energirenovering.

Boligejere i Lyngby kan tjene fem gange så mange penge på at energirenovere end boligejere i det nordlige Odense, fordi prisen på varme i Lyngby er fem gange højere.

Det viser en opgørelse fra byggevirksomheden Cembrit og brancheforeningen Dansk Byggeri, der samtidig opfordrer boligejerne til at være opmærksomme på ”abonnementsfælder”.

1. september 2014 – Boligejere i Lyngby, der får fjernvarmen leveret af Hjortekær Fjernvarmeværk, betaler godt 37.000 kroner om året for at opvarme et hus på 130 kvadratmeter. I den modsatte ende af skalaen ligger boligejerne i det nordlige Odense, der kan få samme størrelse hus opvarmet af Gartnernes Fjernvarmeforsyning til under 8.000 kroner – altså godt en femtedel af prisen i Lyngby.

Det konstaterer byggevirksomheden Cembrit og brancheorganisationen Dansk Byggeri, som har analyseret på baggrund af den seneste prisstatistik fra Energitilsynet, og som peger på, at det kontante incitament til at energirenovere i høj grad er lokalt bestemt.

Spar en formue
- I de områder af landet, hvor varmen er billigst, er der umiddelbart ikke meget at spare ved eksempelvis at efterisolere taget eller facaden, mens du i de dyre områder kan spare en mindre formue, siger administrerende direktør i Cembrit Mogens Fisker.

- Derfor er din lokale varmepris et godt udgangspunkt for at overveje, om det giver økonomisk mening at prioritere en omgang energirenovering, fortsætter han.

Han hæfter sig ved, at prisen for at opvarme et standardhus i de dyreste områder på 10 år løber op i knap 400.000 kroner, og for den pris vil det i de fleste tilfælde være muligt at gennemføre en omfattende energirenovering af såvel tag som facade.

- Og eftersom det er svært at forestille sig, at priserne på energi nogensinde kommer til at falde nævneværdigt, så bliver besparelsen større, jo hurtigere du kommer i gang. Ikke mindst i de dyre områder, uddyber Mogens Fisker.

Pas på abonnementsfælder
Variation i prisen kan skyldes lokale forhold, men særligt forskel i størrelsen på det faste abonnement forvrider boligejerens motivation til energirenovering. Det påpeger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Maria Schougaard Berntsen.

- Alle værker kan ikke få samme lave pris, da de arbejder under forskellige vilkår. Men i knap hvert syvende fjernvarmeværk udgør den faste del af varmeregningen omkring halvdelen af boligejerens samlede pris. Det betyder populært sagt, at fjernvarmeselskabet spiser halvdelen af den besparelse, du opnår ved din energirenovering, siger Maria Schougaard Berntsen.

Hun tilføjer, at langt størstedelen af landets 428 fjernvarmeværker har et fast abonnement på mellem 20 og 40 procent af den samlede pris, som boligejerne betaler, og en sats i dette niveau trækker tiden ud, før energirenoveringen har tjent sig hjem.

- Energirenoveringen betaler sig naturligvis stadig på lang sigt, og der kan være mange andre incitamenter til at energirenovere end de rent økonomiske. Men hvis du bor det forkerte sted, bremses lysten til at investere i energirigtige løsninger, fordi din andel af fortjenesten er meget mindre, lyder det afsluttende fra Maria Schougaard Berntsen.

Fjernvarme tegner sig i dag for 62,6 procent af varmeinstallationerne i Danmark, og den gennemsnitlige pris for at opvarme et hus på 130 kvadratmeter med fjernvarme er 16.750 kroner om året.

Swisspearl Danmark A/S
Gasværksvej 24, 1. sal
9000 Aalborg
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK58711713
P nummer: 1002086335

Send til en kollega

0.047