23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Venligst fokusér på væksten i Finanslovsforhandlingerne

Danske Byggecentre har netop offentliggjort DB Øjebliksbillede, der er organisationens kvartalsvise analyse af udviklingen i dansk økonomi.

Regeringen og Venstre har nu offentliggjort deres forslag til Finansloven for 2015. Desværre lader det til, at begge parter er mere interesserede i at gøre klar til valgkamp end at anvise den nødvendige vækstdagsorden for Danmark. Det er dog positivt, at både Venstres og Dansk Folkepartis udspil indeholder fortsat finansiering til Boligjobordningen. For den vækst Regeringen lægger til grund for sin afskaffelse af ordningen, findes kun i Regeringens egne udregninger. Tal fra Danske Byggecentre viser, at udviklingen, i eksempelvis byggeriet og de tilhørende brancher, stadig ligger under niveauet for samme periode sidste år.

- Som direktør for en brancheorganisation, hvis medlemmer er helt afhængige af, at politikerne er med til at skabe rammer for en sund vækst, er det svært at se på, at politikerne allerede fører valgkampspolitik. Som vi ser udviklingen i økonomien, bør Folketinget i højere grad fokusere på at skabe vækst, som sikrer omsætningen i den enkelte butik frem for at overbyde hinanden i velfærdsforbedringer, som umiddelbart skal finansieres med gode intentioner og håb for fremtiden, siger adm. direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Forbrugerne køber ikke, og virksomhederne undgår at investere
Det samlede tal for omsætningen i danske byggecentre (byggemarkeder og trælasthandlere) viser at omsætningen stadig ikke er i omdrejninger. Således var omsætningen godt nok 25% højere i forhold til 1.kvartal 2014. Men sammenligner man med udviklingen i samme periode sidste år, er det knapt så imponerende. Her var omsætningen 35% højere i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal. Af samme årsag – og som konsekvens af stadig øget konkurrence i branchen, er prisindekset for byggematerialer faldet med ca. 0,5. Tilsvarende er niveauet for arbejdsløn steget med 3,4.

Det samme gør sig gældende for antallet af nybyggerier. I 2. kvartal blev der påbegyndt ca. 2000 nye byggerier. Tilsvarende blev der i samme periode 2013 påbegyndt 2500 nye byggerier. Det er altså et fald på 20% i forhold til sidste år.
Dette kan ses som et resultat af, at danske virksomheder stadig er meget påpasselige med at låne penge til at investere. Danske virksomheders niveau for investeringer ligger på ca. 90% af niveauet for 2007. Det er langt under virksomhederne i Norden generelt, hvor niveauet i både Norge og Sverige ligger langt over niveauet for 2007.

- Det er glædeligt at både Venstre og Dansk Folkeparti har valgt at skrive bevarelsen af Boligjobordningen i deres Finanslovsforslag for 2015. For det billede af positiv vækst i økonomien og beskæftigelsen Regeringen bruger som argument for at sløjfe ordningen, har jeg meget svært ved at genkende, når jeg ser på nøgletallene og taler med mine medlemmer. De melder stadig om intens kamp om hver eneste ordre, siger Palle Thomsen.

Om DB Øjebliksbillede
Analysen indeholder en generel analyse af de væsentligste nøgletal, der belyser dansk økonomi generelt samt en række nøgletal, der giver et billede af udviklingen inden for byggeriet og udviklingen i byggemarkeder og trælasthandlere. DB Øjebliksbillede udgives hvert kvartal.

Analysen kan downloades på Danske Byggecentres hjemmeside.

Danske Byggecentre
Egebækvej 98
2850 Nærum
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84870714
P nummer: 1002705928

Kontaktperson

Send til en kollega

0.094