23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lad ikke det bedste blive det godes fjende

SF’s Steen Gade var i går hurtig til at kritisere, at danskerne kan få fradrag til forbedringerne af deres sommerhuse via Boligjobordningen, da det kom frem, at 2000 danskerne har brugt ordningen til huse i udlandet.

Men kritikken er i bedste fald en overreaktion og i værste fald vækstskadelig. Dansk økonomi er absolut ikke i en situation, hvor danskernes mulighed for at forbruge skal mindskes. Tværtimod.

De, der har benyttet Boligjobordningen på boligforbedringer uden for Danmarks grænser, svarer til en faktor på 0,004 af alle dem, der brugte fradraget i 2013. Tilsvarende brugte 35.000 fradraget på at hyre danske håndværkere til at udføre forbedringer af sommerhuse i Danmark.

”Det er nærmest provokerende, når Steen Gade forsøger at retfærdiggøre, at SF lige pludselig ikke støtter bevarelsen af Boligjobordningen med den begrundelse, at ordningen bliver brugt af nogle danskere til at renovere deres sommerhus i udlandet. Han ved ligeså godt som jeg, at det beløb, der går til danske sommerhuse i udlandet er ubetydeligt i forhold til den (grønne) omsætning og beskæftigelse, renoveringen af ældre sommerhuse skaber i danske yderkommuner, hvor bygge- og anlægsbranchen ellers har stået i stampe de sidste fem-seks år,” siger adm. direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Af Skatteministeriets egne tal kan man også se, at det ikke – som Steen Gade ellers mener – er overklassen, der bruger ordningen. Det er i høj grad danskere med lavere indkomster, der oftest bruger Boligjobordningen. Således havde 310.000 af de i alt 554.000, der brugte ordningen i 2013, en indkomst på højst 350.000 kr. Heraf havde ca. 114.000 en indkomst på højst 200.000 kr.

Behov for privatforbrug
Regeringen proklamerede i sit Finanslovsoplæg, at der ikke længere var behov for Boligjobordningen, fordi væksten var tilbage i dansk økonomi. Det fremgik dog med al tydelighed, at væksten ikke er tilbage i dansk økonomi, da Det Økonomiske Råd offentliggjorde sin efterårsanalyse af dansk økonomi i sidste uge. Ifølge dem forventes væksten ikke at blive mere end en halv procent i 2014. Det er noget under Regeringens bud, som var halvanden procents vækst. Og den vækst der er, skabes for mestendels af offentlige projekter og større offentlige anlægsprojekter.

”Når jeg taler med mine medlemmer i byggecentrene, er det ikke boblende optimisme, der fylder samtalerne. Som det også kunne læses i Børsen i fredags, slås de om hvert eneste salg. Og vi kan bare konstatere, at butikkerne uden for hovedstaden og Aarhus ikke mærker meget til offentligt anlægsarbejde, så de er helt afhængige af, at private boligejere investerer i boligforbedringer. Derfor er jeg er meget bekymret for, at Boligjobordningen bliver afskaffet eller, at danskernes mulighed for at udnytte fradraget bliver væsentligt reduceret. Eksempelvis ved at afskaffe muligheden for at bruge fradraget på sommerhuse og i særdeleshed, hvis det er, fordi et meget lille mindretal bruger fradraget i udlandet,” siger Palle Thomsen.

Danske Byggecentre
Egebækvej 98
2850 Nærum
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84870714
P nummer: 1002705928

Kontaktperson

Send til en kollega

0.063