23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fiskene foretrækker miljøvenlige kabler

PVC-fri og miljøvenlige kabelløsninger har vist sig at udføre en given opgave langt bedre end de traditionelle PVCholdige kabler – og faktisk også billigere

Der er ofte en tendens til at tro, at bedre løsninger også er dyrere. Og tager man sine grønne briller på, så er en populær fordom, at en miljørigtig løsning som regel vil være mindre robust og ydedygtig end en mere gammeldags konstruktion baseret på forurenende midler. Men udviklingen inden for materialeteknologierne betyder, at de grønne løsninger sagtens kan have bedre egenskaber, end de knapt så miljøvenlige løsninger, de erstatter. Og i mange tilfælde kan stykprisen reduceres, hvis man bruger de miljøvenlige materialer med omtanke.

Hans Følsgaard A/S har i efterhånden nogle konsekvent brugt PVC-fri kabler til alle formål, og gennem en god logistik og produktionsstyring har virksomheden kunne levere PVC- og halogenfri kabler med fine brandhæmmende egenskaber til priser, der ligger nogenlunde på linje med de PVCholdige typer. Mange virksomheder har fundet ud af, at det giver god mening af overgå til de PVC-fri kabeltyper. Det skyldes både den signalværdi, der ligger i brugen af miljørigtige komponenter, men også at både teknik og pris kan konkurrere mod de gamle PVCholdige kabeltyper. Og hvorfor så ikke vælge den miljørigtige model?

Programmet af PVC-fri kabler bliver løbende større hos Hans Følsgaard A/S, og i takt med, at stadigt flere kunder efterspørger PVC-fri kabelløsninger, så udvides programmet også med kabeltyper, som hverken producent eller distributør indledningsvis havde tænkt på. Det er en positiv spiral, der medfører et stadigt større udbud af intelligente, miljøvenlige kabelløsninger, og konsekvensen af det større udbud er da også, at priserne løbende reduceres, selv om den tekniske ydelse hele tiden løftes. Klart nok, for jo flere specielle opgaver, der skal løses med de PVC-fri kabler, desto større viden og erfaring får hele forsyningsleddet også i brugen af de brandhæmmende og halogenfri kabelprodukter.

Fiskene foretrækker miljøvenlige kabler
Folkesundheden er ved at trække det globale spisekort over i retning af flere fisk, og det gør dambrug, særligt i Nordeuropa og i Asien, til en stadigt større industri. Dambrug er ikke længere små virksomheder, men er i dag globale, store fiskefarme, hvor fisk bliver opdrættet med maksimal fokus på sundhed og vækst. Det er i mere end én forstand ren fødevareproduktion, og derfor er fiskeopdræt underlagt en række sundhedsmæssige forhold, som man også kender fra andre slags dyreopdræt.
Det er nok at sætte tingene lidt på højkant at sige, at fisk foretrækker miljøvenlige kabler, men der er nu flere gode grunde til at anvende halogenfri polyuretankabler frem for PVCholdige kabler i dambrug. Og der er ganske betydelige længder af kabler i dambrugene, hvor måleudstyr i bassinerne bruges til at overvåge vandkvaliteten for at sikre fiskene det bedst mulige vækstmiljø.

PVC harmonerer ikke godt med fødevarer, så alene af den grund giver det mening at bruge PUR-kabler til de elektroniske styringer i dambrugene. Men PUR-materialet har også nogle andre tekniske egenskaber, som giver god mening til den aktuelle brug. PUR-kablerne er blandt andet non-hygroskopiske, hvilket betyder, at de ikke optager vand. Dertil kommer, at de dambrug, som ligger i Asien i sagens natur er udsat for et højere UV-strålingsniveau, og selv om kablerne flyder i vand, så øger en høj UV-modstandsdygtighed levetiden for kablerne.

Kablerne bliver optimeret til de enkelte forhold
For producenterne af elektroniske styringer til dambrug er kopiering et potentielt problem, og kravet om sporbarhed stiller krav om nogle løsninger, der hjælper til en sikker identifikation af de enkelte anlægskomponenter. Hans Følsgaard A/S fremstiller blandt andet derfor nu PUR-kabler, der fuldt ud bliver designet til kundernes specifikationer.
Men med den kundespecifikke udvikling følger også muligheden for at øge UV-modstandsdygtigheden, og den højere UV-stabilitet opnås gennem en ændret kompound. I øjeblikket tester Teknologisk Institut PUR-kablernes evne til bedre at modstå UV-stråling, så Hans Følsgaard A/S dermed kan dokumentere de forbedrede UV-egenskaber fra neutralt hold.

Producenter af styringer til dambrug bruger i hundredevis af kilometer af PUR-kabler til kommunikation med de sonder, der ligger langt ude i dambrugene. Kabler til formålet skal være giftfri, non-hygroskopiske og UV-modstandsdygtige Og trods en tydelig identifikation og individuel mærkning af kablerne, så skal PUR-kablerne være prisoptimerede på alle punkter.

Hans Følsgaard A/S
Theilgaards Torv 1
4600 Køge
Køge Kommune
Danmark
CVR nummer: DK55028818
P nummer: 1008693761

Kontaktperson

HAJ
Helle Aaker Jensen
Head of Marketing & Sustainability
+45 43208666 haj@hf.net

Send til en kollega

0.047