23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Føler du dig fortabt i kemikaliejunglen?

Du er ikke alene. Få CRECEAs tips.

CRECEA har her samlet nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på, når det handler om kemi.

De kemikalier jeg har
Du skal have en samlet oversigt over de kemikalier, I anvender i virksomheden. Kemikalier dækker bredt og er ikke kun de kemikalier, der bruges i en produktion eller på et værksted. Det er også spraydåsen med olie og rengøringsmidlerne i skabet.
Kemikalierne skal opbevares korrekt på virksomheden, og faremærkningen skal følge med, hvis I hælder om til en anden beholder.
For alle farlige kemikalier skal der udarbejdes en arbejdspladsbrugsanvisning. Læs afsnittet længere nede om ”Sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger”.

De kemikalier jeg køber
Mærkningen på de kemikalier, vi køber i dag, vil ofte have et andet faresymbol end det velkendte orange, da der over de sidste år er indført nye mærkningsregler (CLP), hvor de orange faresymboler er erstattet af nye symboler med rød kant.
For rene stoffer (fx sprit og saltsyre) er ændringen allerede sket, mens vi er i en overgangsperiode for blandinger (fx malinger og rengøringsmidler), idet blandinger, der er produceret før 1. juni 2015, må sælges med den gamle mærkning frem til 1. juni 2017.

Sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger
På alle farlige kemikalier skal leverandøren kunne levere et sikkerhedsdatablad. Farlige kemikalier er - ud over dem med faresymboler - de kemikalier, der indeholder mere end 1% af et stof, som kan skade brugerens sundhed eller miljøet.
På de farlige kemikalier skal der på baggrund af sikkerhedsdatabladet laves en arbejdspladsbrugsanvisning, der giver præcise anvisninger på, hvordan kemikaliet skal anvendes i virksomheden. Vær særlig opmærksom på, at I bruger kemikalierne til den brug, leverandøren har beskrevet i sit materiale.

Da vi er i en overgang mellem 2 mærkningssystemer, skal I være opmærksomme på, om der er den samme mærkning i sikkerhedsdatabladet som på etiketten. Af samme grund bliver sikkerhedsdatabladene i disse år tit opdateret. Spørg derfor jævnligt jeres leverandør efter opdaterede sikkerhedsdatablade, eller tjek leverandørens hjemmeside. I disse år er datablade mere end 2 år gamle ofte forældede.

Særlige regler for brug af Epoxy, Isocyanater mv.
En række kemikalier er omfattet af særlige regler. De mest almindelige er:
- Epoxy – f.eks. 2-komponent lim og maling
- Isocyanater f.eks. industrilakker og PU-fugeskum
- Styren - udgangsproduktet i polyester, men findes også i spartelmasser
- Asfalt
- Chromat i cement
- Bly
- Oplagring af gifte
- Tungmetaller
- Forurenet jord

Ud over dette er der også særlige regler ved svejsning i jern og stål og renovering af bygninger, som indeholder asbest og PCB.

CRECEA A/S
Kongsvang Allé 25
8000 Aarhus C
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK62357711
P nummer: 1002151684

Send til en kollega

0.062