23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tavler til tiden

På AffaldsCenter i Aarhus opføres et af Danmarks største biomassefyrede kraftvarmeværker, hvor der er leveret lavspændingstavler med ABB-komponenter.

Et par uforudsete bump undervejs i projektet gav store udfordringer, men et godt samarbejde betød, at alt blev leveret til tiden. Med en effekt på hele 110 megawatt skal det nye biomasse- fyrede kraftvarmeværk på sigt levere 20 pct. af fjernvarmen i Aarhus-området. Her er Kemp og Lauritzen i samarbejde med Elogic Systems netop ved at afslutte entreprisen på forsyningsdelen fra 60 kilovolt ned til lavspændingsdelen, hvor der er monteret fem lavspændingstavler med komponenter udelukkende fra ABB.

De tre 400 volts-tavler og to 690 voltstavler med en 6.300 ampere indgangsbryder strækker sig tilsammen over 30 meter i et stort tavlerum på anden sal i det enorme byggeri. Tavlerne er produceret på kun tre uger efter længere tids teknisk afklaring og planlægning, for der er ikke plads til fejl i et projekt af denne kaliber.

- Hvis bare én af tavlerne fejler, så lukker værket. Derfor har vi også valgt ABB-komponenter, da de er meget velegnede til kraftværker med høje kortslutningsniveauer. Desuden var ABB konkurrencedygtig rent prismæssigt, fortæller afdelingschef Jan Fischer fra Kemp & Lauritzen.

Fumlefingrede flyttemænd
Uanset om du opfører ny carport derhjemme eller et biomassefyret kraftvarmeværk i Aarhus, vil der altid gå et eller andet galt under processen – uanset hvor godt du planlægger og forbereder. Murphys lov var da heller ikke til at komme udenom for det stakkels flyttefirma, der med kran skulle hejse tavlerne ind gennem et hul i bygningens væg.

- Flyttemændene væltede en af tavlerne, efter de havde hejst den ind, og en anden tavle gled ud af stroppen, så den slog ned i betongulvet, forklarer salgschef Thomas Heilbuth fra Elogic Systems.

Og det går ikke. Selv mikroskopiske revner i plasticholderne til kobberet og i indmaden til bryderne kan på grund af de mange ampere give potentiel risiko for overslag. Så der var kun en mulighed, at udskifte alt plasticindmaden, men da projektet var on time, skulle det ske på kun to uger.

- I et effektivt samarbejde mellem Kemp & Lauritsen, ABB og Elogic Systems fik vi hurtigt nye stumper hjem fra Italien og skiftede det hele inklusive den store bryder på kun 14 dage, fortæller Thomas Heilbuth.

Virkningsgrad på over 103 pct.
Med en indfyret effekt på 110 megawatt vil det biomassefyrede kraftvarmeværk fremover producere 37 megawatt el og 77 megawatt varme. Røggaskondensering giver en virkningsgrad på over 103 pct., og på årsbasis vil der afbrændes tilsammen 230.000 ton halm og flis, der således borgere i Aarhus-området.

 

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.047