23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Falsters hvide guld

Under sukkerroehøsten arbejder Nordic Sugar i Nykøbing uafbrudt fire måneder i træk for at omdanne 1,1 millioner ton roer til sukker. For at sikre mod tab ved produktionsstop er frekvensomformerne blevet udskiftet på vitale dele i fabrikken.

I over hundrede år har Nordic Sugars fabrik i Nykøbing på Falster produceret sukker af de roer, der dyrkes på øens flade marker. Fabrikkens historiske bygninger står i spændende kontrast til den moderne teknologi i et produktionsapparat, der er på overarbejde fire måneder om året. For når de første sukkerroer høstes og ankommer til fabrikken i lange rækker af vognlæs, og medarbejderne opstarter produktionen, må den ikke stoppe, før sidste læs er blevet til sukker.

Dette års produktion startede den 22. september, og Nordic Sugar forventer, at hele 1,1 millioner ton roer vil køre igennem fabrikken i løbet af fire måneder og blive til godt 200.000 ton sukker.

Sikret med retrofit
For at sikre at produktionen kan køre 24 timer i døgnet – syv dage om ugen - uden stop, har Nordic Sugar fået lavet retrofit på centrifugerne, hvor frekvensomformerne er blevet skiftet. Centrifugerne har den funktion, at de adskiller sukkerkrystallerne fra sukkermassen fra de snittede, kogte roer.

- Hvis centrifugerne stopper, får vi produktionstab og kan i værste fald risikere at stå med et anlæg, der er fyldt med stivnet sukker. Lidt ligesom en gigantisk, brun sukkerstang til kaffen, fortæller department manager Michael Kronhøj Thomassen fra Nordic Sugar i Nykøbing.

En række ældre ABB Sami Star-frekvensomformere er blevet udskiftet med den nyere model ACS 880 ligeledes fra ABB. Her har fabrikken valgt retrofit-løsningen for at undgå at bygge for meget om i installationerne.

- De nye styringer er blevet bygget ind i de eksisterende kabinetter, og derved kunne vi beholde de eksisterende kabler. Det har været den absolut nemmeste og billigste løsning, fortæller Michael Kronhøj Thomassen.

Samme retrofit-løsning blev lavet på Nordic Sugars anden fabrik i Nakskov i 2014, og for at sikre yderligere mod produktionstop på begge fabrikker har de valgt at have et reservemodul stående på lager.

Ny teknologi
Med de gamle frekvensomformere var det efterhånden blevet en udfordring at skaffe reservedele, og den problematik er løst nu. Derudover har den nye teknologi også gjort det muligt at optimere produktionen.

- Vi har fået trimmet produktionen, så den kører hurtigere. De nye frekvensomformere er meget nemmere at optimere via computeren, og teknologien i interfacet er langt mere tidssvarende, forklarer Michael Kronhøj Thomassen.

Et andet centralt sted på fabrikken i Nykøbing, nemlig i den store roevask, har Nordic Sugar også valgt at få udskiftet frekvensomformerne til ACS 880.

- Roevasken er meget vital, fordi den er et enstreget system, som er indgangen til fabrikken. Så hvis den går ned, kan vi ikke producere, understreger Michael Kronhøj Thomassen.

Her er der også bestilt et ekstra modul, som hurtigt kan udskiftes ved fejl for at minimere tiden ved et eventuelt produktionsstop. Derudover har ABB afholdt et kursus for Nordic Sugars elektrikere, så de bedre og hurtigere vil kunne servicere og betjene ACS 880.

 

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.047