23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bæredygtig tagdækning til Aarhus’ nye letbane

LESSNOX og et grønt tag var de oplagte løsninger for en virksomhed med en klar grøn profil

-Bæredygtighed og en grøn profil er en afgørende kvalitet for Aarhus Letbane A/S og for Aarhus Kommune, der vil være CO2-neutral i 2030. Derfor har vi forsøgt at tænke miljøet ind i mange dele af letbanen - også i byggeriet af letbanens trafik- og servicecenter.

Det siger direktør for Aarhus Letbane Claus Rehfeld Moshøj – og den holdning førte til, at Phønix Tag Materialer blev valgt som leverandør af to grønne produkter: LESSNOX, som en del af en to-lagsløsning, samt Nature Impact® Roof.

Sidstnævnte er en sedum-beplantning, der er brugt på de 5.000 m2 tag, der dækker værkstedet og kontrolcentret.

-Det isolerer og forsinker samtidig nedsivning af regnvand, og som en positiv sideeffekt er taget allerede blevet et fristed for bier og andre insekter i banegraven, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Et tilsvarende område på 5.000 m2 til opstilling af letbanetogene har også fået et tag med indbygget miljøhensyn.

-Her benytter vi en LESSNOX-belægning, der i et vist omfang optager ellers skadelige NOx-partikler. Samtidig opsamler vi regnvand, der bruges til vask af letbanetogene. Begge dele fungerer rigtigt godt og er med til at understrege, at letbanen er et moderne og miljøvenligt transportmiddel, siger direktøren.

LESSNOX-taget reducerer NOx-udledningen i området med ca. tre pct.

De nye bygninger er tegnet af GPP Arkitekter A/S, og især det grønne sedumtag rummer en klar visuel pointe, siger arkitekt og partner Niels Haugård.

-Bygningen og dens tag kan ses tydeligt fra Ringgadebroen, hvor tusindvis af trafikanter passerer hver dag. Derfor var et grønt tag med et skiftende udtryk en oplagt visuel løsning, også fordi det spiller godt sammen med omgivelserne. Du ser ikke ”bare” et tag, men et grønt område med liv, siger han.

Ud over at være grønt og kønt, skifter taget også farver med årstiderne. Samtidig tjener det til at holde på regnvandet og aflaster dermed kloaksystemet for adskillige kubikmeter regnvand hvert år.

Selve taglægningen blev udført af Karl Aage Jensen Tagdækning A/S, og for indehaver Günther Staugaard var det første gang, firmaets ansatte skulle arbejde med Nature Impact® Roof – men næppe sidste:

-Det var utroligt nemt og hurtigt at arbejde med. Vi havde selvfølgelig set og hørt om det forinden, men det var første gang, vi selv brugte det, og det gør vi gerne igen. En af de klare fordele er, at du selv kan lægge det som tagdækker – du skal altså ikke have flere mand ind på pladsen, og det er med til at gøre det særdeles effektivt. Samtidig hang leveringerne godt sammen med arbejdsrytmen, så vi hele tiden havde noget at arbejde med, siger Günther Staugaard og tilføjer, at de 5.000 m2 tog ca. en uge at lægge for fire mand.

Aarhus Letbane skal tages i brug i foråret 2017, hvor den første linje fra Hovedbanegården til Lisbjerg åbner. Til efteråret vil hele letbanen være klar, så togene rækker fra Grenå til Odder.
Trafik- og servicecentret har kostet ca. 200 mill. kr., og totalentreprenør har været Gråkjær A/S.

Yderligere oplysninger hos kundeservice, Phønix Tag Materialer, på 79 96 21 00.

Phønix Tag Materialer A/S
Vester Allé 1
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25711785
P nummer: 1008017065

Kontaktperson

SSP
Sarah Søgaard Poulsen
Marketingassistent
+45 24841375 tsh@phonixtagmaterialer.dk

Send til en kollega

0.047