23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gamle bananer og torskerogn bliver til varme og el

Marius Pedersen A/S, Danmarks førende miljøvirksomhed og blandt de ældste i branchen, råder nu over Danmarks mest moderne anlæg til forædling af organisk affald. BASE Erhverv as, Horsens har opført anlægget i hovedentreprise.

Anlægget adskiller madaffaldet og emballagen, og omdanner madaffaldet til en flydende masse, pulp, der sendes til biogasanlæg, hvor det bliver til elektricitet og varme.

Det er etableret i et bestående bygværk, hvor der er foretaget nedbrydninger, opført maskinkælder og hævning af eksisterende gulve med afløbs-installationer. Desuden er der udvendigt udført tank-fundament til en 80 m3 silo.

Anlægget til forbehandling af organisk affald i form af madaffald og mad-spild fra supermarkeder, restauranter, grillbarer og andre leverandører af organisk affald, kan f.eks. ”arbejde” med plastic-flasker, aluminiums-dåser, bananer i kasser eller syltede agurker i glas med låg af metal. Anlægget fjerner simpelthen emballagen, og omdanner madaffaldet til en flydende masse til biogasanlæg.

Marius Pedersen A/S har en del rundvisninger, og gæsterne bliver altid imponeret over at se hvad der sker. -Det materiale vi modtager, læsses jo bare ned i et hul med roterende snegle, som flytter det til højre og venstre, hvorefter det i en stor hammermølle bliver slået så meget i stykker, at det organiske materiale kommer ud gennem en hulplade, mens emballagen sorteres fra, siger Peter Lassen, produktionschef.

-Gæsterne får forholdsvis hurtigt ”syn for sagen”. De kan se, at det rent faktisk nytter noget også at sortere sit affald derhjemme. Mange tror f.eks., at det hele bare ender på forbrændingsanlæg. Gæsterne er typisk grupper fra festivaler, detailhandelskæder og firmaer med en grøn profil, som gerne vil sortere lidt ekstra, siger han.

Alt fra indsamling
til færdigt produkt

-Udover organisk affald modtager vi også fritureolie, der typisk er brugt til at stege pommes frites eller fiskefileter. Og da olie kan være et andet produkt end organisk affald i emballage, har vi også et system til at håndtere det. Vi er standard-certificeret indenfor ISCC-mærkningen, en standard for bæredygtig håndtering af fritureolie. Det handler om at kunne følge oliens vej fra start til slut. Alt i alt sætter vi kundens affald i system – og det gælder uanset det er fast, flydende eller farligt, siger Ronnie Fegge, regionschef.

Allerede for 15 år siden drøftede Marius Pedersen A/S forbehandling af organisk affald med en af virksomhedens store kunder. Man har altid kunnet lave biogas af gamle bananer og torskerogn – men det har ikke været konkurrencedygtigt i forhold til bare at køre det til forbrændingsanlægget. Siden er samfundet blevet mere miljøbevidst, og politisk er genanvendelse i fokus. Lovgivningen, stigende efterspørgsel og grøn tankegang satte Marius Pedersen A/S i gang med at udvikle miljø-anlæg. Og i dag råder firmaet over et anlæg i København, taget i brug for et par år siden, og altså nu det topmoderne anlæg i Århus, hvorfor firmaet i dag dækker hele Danmark på dette område.

-Vi tilbyder hele paletten indenfor affald. Vi har styr på alt fra indsamling til det færdige produkt, og binder dermed hele processen sammen. Nu har vi anlægget, vi har indsamlingsbiler og kunde-servicecenter. Så vi har kontakten helt ude fra kunderne over indsamlingen til anlægget, og frem til afsætning af det færdige produkt. Vi har på den måde, sammen med kunden, et godt ejerskab over affaldet – ressourcen – og kan derfor bedre rådgive kunden, siger regionschef Ronnie Fegge, Marius Pedersen A/S, Århus.

-Arbejdet med at opføre anlægget har været i de bedste hænder hos BASE Erhverv as. Det ligger lige ved siden af forbrændingsanlægget på Forbrænding Nord i Århus, hvor vi har til huse. Derfor er projektet designet specifikt hertil – med meget stramme rammer, vi har skullet holde os inden for. Så den begrænsede plads har udfordret os, og gjort det nødvendigt at tænke kreativt under både designfasen, men sandelig også under udførelsen af hele anlægget, og dette er sket i et tæt samarbejde med BASE Erhvervs projektchef, siger Ronnie Fegge.

 Billedtekst:

Danmarks mest moderne anlæg til forædling af organisk affald. Anlægget adskiller madaffald og emballage, og omdanner madaffaldet til en flydende masse, der sendes til biogasanlæg, hvor det bliver til elektricitet og varme.

 

BASE Erhverv A/S
Erhvervsbyvej 11, 2.
8700 Horsens
Horsens Kommune
Danmark
CVR nummer: DK10126711
P nummer: 1009660379

Send til en kollega

0.047