23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Mere konkret om bæredygtigt byggeri

”Jeg synes, det er spændende, når det vi arbejder med, kommer rundt i forskellige led i branchen”.

Sådan indledte Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark sit oplæg til arrangementet ”Byg Bæredygtigt med Omtanke 2017”, som Badelement havde arrangeret i samarbejde med GROHE.

Mere end miljø og energi
Udgangspunktet var bæredygtigt byggeri og Mette Qvist talte om DGNB – den danske certificering af bæredygtigt byggeri, og hvilke udfordringer der er for at få mere bæredygtigt byggeri i Danmark: ”Vi har været rigtigt gode til at bruge de frivillige energiklasser”, sagde hun, ”men vi tror, at det er det samme som bæredygtighed - så det tror vi, at vi har styr på”. Bæredygtighed dækker dog – hvad DGNB angår – over mere end blot energi og miljøhensyn. Bæredygtigheden i et byggeri hviler på de samme tre ben, som FN’s bæredygtighedsbegreb, nemlig et socialt (trivselsmæssigt), et miljømæssigt og et økonomisk.

Bæredygtige badeværelser
Det er her, værterne for arrangementet er med helt fremme. Badelement seriefremstiller præfabrikerede badekabiner, som derefter leveres til nybyggeri og renoveringsprojekter og kan monteres som færdige, komplette badeværelser. Og de kan – under navnet GreenElements – skabes til at overholde alle krav til både Svanemærkning og DGNB-certificering. Dels fordi serieproduktionen giver en god økonomi, og dels fordi f.eks. GROHE-armaturerne er udvalgt både ud fra energi- og vandbesparende parametre (miljømæssigt) og ud fra komforten for brugerne (social bæredygtighed).

Det går nok bedre
Målet med at skabe en bæredygtighedscertificering for byggeri i Danmark har været at gøre begrebet konkret. At opstille nogle konkrete mål, så bæredygtighed ikke blot er et flyvsk begreb i en skåltale, men så det er mål- og håndterbart. Derfor valgte Green Building Council Denmark at tage udgangspunkt i den tyske DGNB-standard. ”Fordi det kan rykke ved byggeriet i Danmark”, sagde Mette Qvist ved Byg Bæredygtigt med Omtanke, og tilføjede at forkortelsen oprindeligt står for ” Deutsches Gütesiegel Nachhaltiges Bauen”, men at en nordjysk tømrerlærling elegant havde oversat forkortelsen til ”Det Går Nok Bedre”.

Nogle rigtige valg – fra starten
”Certificeringen sikrer en holistisk tilgang”, sagde Mette Qvist, og tilføjer at det er vigtigt at man tænker bæredygtigheden ind fra starten af projektet. Her sikrer certificeringen mod pludselige besparelser undervejs i byggeriet. Man kan ikke lige spare akustikpladerne væk fra børnehaven, der er ved at blive bygget, for det har konsekvenser for trivslen og dermed den sociale bæredygtighed.

Bæredygtigheden er desuden lettere at kommunikere omkring byggeriet, når det er DGNB-certificeret. ”Men bæredygtighed handler ikke om at få en fin plakette på døren” tilføjede Mette Qvist, ”det handler om at træffe nogle rigtige valg – så tidligt i processen som muligt”.

Badelement A/S
Levysgade 14, st.
8700 Horsens
Horsens Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31752469

Kontaktperson

HJ
Henning Jørgensen
Direktør
+45 20165474 hj@badelement.dk

Send til en kollega

0.047