23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gratis standardløsninger effektiviserer tilbud og udbud

Et mere effektivt byggeri kræver standardisering af processerne. Tilbudslister.dk er en gratis platform baseret på standardisering af udbuds- og tilbudslister med fuld integration til kalkulationsværktøjer. Nu skal værktøjet bare bruges.

Med undtagelse af få, større digitale frontløbere har mange af byggebranchens virksomheder svært ved at omstille sig til nye, digitale processer. Det har regeringens Digitale Vækstpanel for nyligt skitseret og det bakkes op af bl.a. Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri:

- Branchen hænger i bremsen. Det går simpelt hen for langsomt med at effektivisere forretningsgange og man har ganske enkelt for mange gode undskyldninger for gøre det hele på sin egen måde.
 

Tilbudslister.dk er et gratis effektiviseringsredskab 
I 2015 gik initiativtagerne bag tilbudslister.dk sammen om at udvikle en gratis platform baseret på standardisering af tilbudslister. Med Molio – Byggeriets Videnscenter som tovholder på projektet og med støtte fra Dansk Byggeri og Grundejernes Investeringsfond lykkedes det at udvikle platformen tilbudslister.dk, hvor både udbyder og tilbudsgiver frit kan benytte standardiserede tilbudslister. Det gør både udbuds- og tilbudsprocessen mere effektiv, mere sikker og mere transparent:

-  Vi vil gerne være med til at skubbe på den digitale omstilling i byggeriet og tilbudslister.dk er et af de værktøjer, der potentielt kan gøre temmelig meget for mange. Vores videns- og ekspertiseområde i denne sammenhæng er bl.a. standardisering som grundlag for, at processerne kan effektiviseres og digitaliseringen tage fart. Uden fælles standarder er øget digitalisering tæt på utopisk, siger Christian Lerche, direktør i Molio – Byggeriets Videnscenter.  

Se Tilbudslister.dk her

Kalkulationsværktøjerne er også med 
Men den store styrke ved tilbudslister.dk er, at udbydere af kalkulationsløsninger også er med:  

-  Det er bl.a. lykkedes at få de to største udbydere af kalkulationssystemer i byggebranchen, Sigma og EG med på at implementere skabelonerne bag tilbudslisterne i deres kalkulationsløsninger. Det er jo afgørende, at data kan flyde frit mellem udbud, tilbudslister og kalkulationer, og det betyder reelt, at alle kan være med og få gavn af den samlede effektivisering, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. 

Næste skridt er udbudsmaterialet og bygherres krav
Næste skridt er, at rammerne også afspejles i udbudsmaterialet og i de krav, der stilles fra bygherre og bygherrerådgiver:

- Når bygherrer og deres rådgivere også begynder at bruge skematikken bag tilbudslister.dk i deres udbudsmaterialer og i deres krav, så er vi et stort skridt videre, siger Michael H. Nielsen. 

Det genkender en af de entreprenører, der har brugt tilbudslister.dk., Wicotec Kirkebjerg. Her har man brugt tilbudslister.dk til et konkret tilbud på 5 mio. kr. ved et  udbud fra Bygningsstyrelsen:

- Vi har brugt tilbudslister.dk i et konkret tilbud, som er blevet velmodtaget af bygherren. For os har det været en fordel at arbejde med tilbudslisterne ud fra en standard, som både sikrer den samme kvalitet i alle lister og som sparer os tid. Især når man lige har fundet ud af, hvordan tilbudslister.dk fungerer. Men det er klart, at vi som entreprenør jo i sidste ende bruger de tilbudslister, som bygherre og bygherrerådgiver vælger, forklarer tilbudschef i Wicotec Kirkebjerg, Lieu Bich. 

Alle byggeriets parter bør bakke op
Ifølge Michael H. Nielsen er det væsentligt, at byggeriets parter tager de platforme og værktøjer i brug, som nu og her kan effektivisere forretningsgange og her er tildudslister.dk et oplagt eksempel:

- Vi skal selvfølgelig arbejde på at udbrede kendskabet til de nye standarder og platforme, der kan effektivisere byggeriets processer. Omvendt er det vigtigt, at de, der betaler for byggeriet (bygherrerne) også stiller præcise krav til deres leverandører (rådgivere og entreprenører) om at anvende de nye platforme. Først når de nye standarder og platforme bringes i anvendelse, skabes der effektiviseringer, som i sidste ende kommer bygherren til gode i form af bedre og billigere byggeri, slutter Michael H. Nielsen. 

Kilde: Molio - Byggeriets Videnscenter

Molio
Lyskær 1
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK63035017
P nummer: 1003151913

Send til en kollega

0.047