23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad er transientbeskyttelse, og hvordan virker det?

Transientbeskyttelse og overspændingsbeskyttelse er konstrueret for at beskytte elektriske systemer og anlæg mod transiente overspændinger og impulser, som fx kan opstå ved lynnedslag eller i forbindelse med arbejde på elnettet.

Transiente overspændinger består af en lille spændingsspids af kort varighed (mindre end et millisekund) og kan være mange gange højere end den almindelige netspænding. Beskyttelse mod transiente overspændinger, også kendt som impulsholdespænding, er af stor betydning for elektrisk og elektronisk udstyr, og derfor er disse udstyret med komponenter, som isolerer de dele, der er forbundet med faser fra jord eller nul. Denne isolering kan variere fra få hundrede volt for følsomt elektronisk udstyr, hvilket ikke altid er nok for at opnå tilstrækkelig beskyttelse, til adskillige kilovolt for en bryder.

Transientbeskyttelsesenheder indeholder mindst én ikke-lineær komponent (en varistor eller et gnistgab). Enhedens funktion er at aflede impulsstrømmen og begrænse overspænding i downstream-udstyr.

Transientbeskyttelse – drift
Ved normal drift (fx uden forekomst af spændingsspidser) har transientbeskyttelsen ingen indflydelse på det anlæg, hvori den er installeret. Den fungerer som en åben kreds og opretholder isolationen mellem aktive ledere og jord.

Når der opstår en spændingsspids, reducerer transientbeskyttelsen dens impedans, og inden for få nanosekunder afledes impulsspændingen.

 Når impulsspændingen er ophørt, går transientbeskyttelsen tilbage til dens oprindelige status – åben kreds.

Driftseksempel
Uden transientbeskyttelse (figur 1) vil en overspændingstransient i installationen beskadige de elektriske enheder, hvis den overstiger enhedernes impulsholdespænding.

Ved at anvende transientbeskyttelse (figur 2) mellem de aktive ledere og jord (TT-netværk) begrænses overspændingen, overspændingstransienter afledes sikkert, og der etableres en udligningsforbindelse mellem fase og jord.

Med overspændingsafleder:
− En spændingsspids på 6 kV rammer en transientbeskyttelse.
− Transientbeskyttelsen tilslutter ledere (fase og nul) til jord.
- Overspændingstransienten afledes til jord.
− Serveren fortsætter sin normale drift.
− Effekten af en spændingsspids er blevet begrænset af transientbeskyttelsen, og serverens drift er bevaret.

Uden overspændingsafleder:
− En spændingsspids på 6 kV rammer serverens strømforsyning.
− Den elektriske isolation mellem kredsene bliver uopretteligt ødelagt.
− Der genereres en udladning til jord.
− Når spændingsspidsen er ophørt, er serveren ude af drift, og der er risiko for brand.

 

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.062