23948sdkhjf

Sindal Special Tegl – det arbejdende museum

Falkenløwe i Sønderborg overtog for ca. 14 år siden, det 104 år gamle Sindal Special Tegl i Nordjylland, der stadig producerer tegl i en kulfyret ringovn. Ilden er stadig brandvarm hos teglvirksomheden, der oplever stor efterspørgsel på kulbrændte teglsten.
Sindal Special Tegl har siden 1902 leveret kulbrændte teglsten til gamle bygninger og huse i Danmark og udlandet, der er bygget fra år 1100 til ca. 1965. I dag er virksomheden den eneste i Danmark, der kulbrænder mursten som i gamle dage i Danmarks sidste kulfyrede ringovn.

Den første kulfyret ringovn blev opført i Danmark i 1869, og siden kom der flere til i de danske teglværker. Men i takt med indtoget af industrialiseringen af teglfremstillingen i løbet af 1900-tallet slukkede teglværkerne stille og roligt ilden i de gamle kulfyrede ringovne og gik over til effektivisering af teglfremstilling i de moderne og tekniske produktionsmaskiner, der introduceredes på markedet.

Håndstryger Henrik. Falkenløwes – Sindal Special Tegl still going strong
Trods andre teglværkers afsked med den kulfyrede ringovn, har Sindal Special Tegl dog formået at holde ringovnen brandvarm gennem byggebranchens op - og nedture. Og da Falkenløwe købte den gamle teglvirksomhed i 1992, fik virksomheden for alvor et skub i den rigtige retning. Der er kommet markant flere ordrer til virksomheden. Produkterne markedsføres under moderfirmaet Falkenløwe, hvor Sindal Special Tegl A/S er produktionsenheden.

- Vi har eksisteret i mere end 100 år nu, og indtil vi blev opkøbt, mærkede vi både op - og nedture i virksomheden. Men siden 1992 har det bare gået fremad, forklarer driftsleder Kim Kristensen, der har været ansat i Sindal Special Tegl i 30 år.

Teglværket oplever en stigende interesse for specielle, kulbrændte mursten. Flere private folk har fået øjnene op for de naturlige mursten med det nuancerede farvespil.

- Folk, der bor i ældre huse op til 1965, og som gerne vil bevare den oprindelige stil ved renovering, kontakter os for at få leveret kulbrændte mursten. Også flere arkitektfirmaer, der opfører specielle bygninger er en del af vores kundekartotek. Vi har leveret sten til en del ældre bygninger som blandt andre Hammershus på Bornholm, forklarer Ole Peter Binderup, salgskonsulent hos Falkenløwe.

Hos Sindal Special Tegl er det næsten muligt at få lavet lige præcis de teglsten, som man måtte ønske til sin bygning, og med den grad af farvespil, som man måtte ønske. Tømreren i virksomheden udarbejder selv træskabeloner og -former til design af forskellige mursten ud fra kundernes ønsker. Og driftslederen, der med 30 års erfaring i virksomheden, forstår at blande leret, så det rammer den ønskede farvenuance.

- Vi laver sten til alle formål – til gulvet, den gamle kirke, eller 60’er villaen, og i næsten alle formater og med brændt farvenuance. Arkitektfirmaer sender os ofte sten, som vi kigger på og således laver flere eksemplarer af. Vi kan også levere sten i forskellige størrelsesordener, forklarer Ole Peter Binderup, der samtidig tilføjer, at da teglværket producerer omkring 2500-3000 sten om dagen af forskellige slags.

Industri Supplys nyhedsredaktør fik lov til at sætte sin autograf på en af murstenene.
Mursten ved håndkraft
Hver dag, fra morgen til aften, står der 1-2 håndstrygere og former ved håndkraft leret til rektangulære mursten, som man gjorde i gamle dage. Det kræver styrke og koncentration. Men det har håndstrygeren hos Sindal Special Tegl også – han har været ansat i snart 20 år.

- Det er et hårdt fysisk arbejde. I dag er det ikke så let at finde folk, der vil arbejde på denne måde længere. Det er hårdt og ensformigt – men set på den anden side, er man i dette arbejde med til at bevare en gammel, ædel håndværkstradition, lyder det fra Kim Kristensen.

Efter murstenene er blevet formet, stilles de til tørring i 2-3 uger. Herefter bliver de brændt i ringovnen, hvor stenene brændes med den ”vandrende ild” (fyre huller i toppen af ovnen hvor kullet hældes ned over stenene)som i gamle dage. I dag er ringovnen opdelt i 2 dele, så der er mulighed for at brænde en side af gangen. På den måde kan man bedre styre ovnen.

- Vi sammenlignes ofte med et ”arbejdende museum”, fordi produktionen er så gammeldags. Selvom vi har ændret nogle arbejdsmæssige forhold ved ringovnen i tidens løb af hensyn til arbejdernes helbred – såsom at dele ringovnen op i 2 dele – bibeholder vi den gamle tradition for kulbrændte mursten uden tilsætning af kemiske materialer. Vores sten koster fire til fem gange så meget, som sten produceret hos de moderne teglværker, men så kan vi også sige, at vores er fire til fem gange flottere, konstaterer Ole Peter Binderup afsluttende.

I byggebranchens højsæson hvor mursten rives væk fra hylderne og lange ventetider på specielle stentyper ikke er en sjældenhed, har Sindal Special Tegl op til adskillige tusinde sten stående i forskellige formater og farver. Man kan blot kontakte os, slutter Ole Binderup.

Kontakt eller læs mere om Falkenløwe og Sindal Special Tegl her




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125