23948sdkhjf

Belysning viser vej på stjerneformet sygehus

Det nye psykiatriske sygehus i Helsingør bryder med de bygningsmæssige dogmer om sygehusbyggeri. Det stjerneformede sygehus er en bygning med bevægelse i mange retninger. Der er grøn udsigt fra alle 48 enestuer, åbne fællesområder og en belysning, der i harmoni med arkitekturen understøtter de forskellige rums udtryk og behov.
Thorn Lighting har i samarbejde med arkitektfirmaet PLOT skabt en belysningsløsning, som understøtter og fremhæver den innovative sygehus-arkitektur og samtidig skaber lyse og trygge rammer for patienterne.

- Det er i høj grad arkitekturen, som har sat dagsordenen for belysningen, forklarer Thorn Lightings konsulent Steen Jørgensen, der har stået i spidsen for samarbejdet med arkitekter og ingeniører.

Vejen væk fra steril sygehusstemning
Sygehusets karakteristiske stjerneform med lange vinduesoplyste gange i alle retninger og åbne fællesrum imødekommer behovet for kontrol og overblik, uden at patienterne føler sig overvågede og indespærrede.

Aflange profilarmaturer følger overetagens bevægelser, mens staldglas armaturer understreger underetagens retningsløse åbenhed.

Belysningen følger arkitekturens bestræbelser på at skabe et moderne og funktionelt sygehus, der samtidig udstråler alt andet end steril sygehusstemning.

Belysningen bevæger sig med bygningen
- For at understrege arkitekturens retninger, valgte vi i samarbejde med Thorn aflange armaturer til hele den øverste etage, som er karakteriseret ved mange korridorer i forskellige retninger. Armaturerne er selv en retning og følger bygningens bevægelser, fortæller arkitekt David Zahle fra arkitektfirmaet PLOT.

På underetagen er klassiske staldglasarmaturer derimod med til at fokusere på de store rums retningsløse åbenhed.

Steen Jørgensen fra Thorn Lighting uddyber belysningsvalget: - Arkitekterne ønskede få, enkle armaturer, som afspejler bygningerne. Derfor valgte vi det minimalistiske profilarmatur Track, som går igen i store dele af bygningen.

Selv i udendørsbelysningen lyser Track op. På højkant fungerer det lange armatur som en unik mellemting mellem parkbelysning og lave pullerter.

LED lys skaber tryghed
Arkitekturens brud med traditionelt sygehusbyggeri og steril stemning har skabt et sygehus med en behagelig og inspirerende atmosfære, hvor udsigt til natur og grønne områder spiller en central rolle. Samtidig er funktionalitet, komfort og tryghed stadig i højsædet. Både arkitektur og belysning har skullet levet op til praktiske hensyn på det psykiatriske sygehus.

- For eksempel har vi indbygget LED lys i væggen ved fodpanelet som vågelys, for at patienterne kan føle sig trygge, fortæller Steen Jørgensen om belysningsløsningen på sygehusets 48 enestuer.

- LED belysning har et lavt energiforbrug og lang levetid, og er i hastig fremmarch i mange forskellige belysningsopgaver. På patientværelserne passer LED derfor perfekt til vågelys, fordi det skal være tændt det meste af tiden, forklarer Steen Jørgensen.

Især på patientværelserne har der været specielle krav til funktionalitet og sikkerhed. Her har Thorn stået for at skabe sikre løsninger, der matcher indretningen og samtidig skaber trygge omgivelser for patienterne.

Kilde: Thorn Lighting A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109