23948sdkhjf

Velfac og Velux klar med fremtidens aktive bolig

I fremtidens bolig har du ingen udgifter til varme og el. For dit hus producerer selv den nødvendige energi. Vinduesproducenterne Velfac A/S og Velux A/S er klar med byggeprojektet ”Bolig for livet”, der gør op med alle forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med et parcelhus.
Forestil dig, at du bor i et hus, der selv producerer den energi, du skal bruge til el og opvarmning. Og som faktisk kan producere så meget energi, at du kan give det overskydende til naboen eller bruge det til at lade din el-bil op med. Forestil dig, at huset selv regulerer, hvor meget lys og varme der kommer ind gennem vinduerne, og at huset skifter facade alt efter, om du er hjemme eller i byen. Og forestil dig så også, at huset selv lufter ud og sørger for, at der altid er et godt indeklima. Det lyder måske som noget fra en science fiction-roman, men er faktisk så virkeligt, at det kan lade sig gøre i løbet af et år. For fremtidens hus står klar i 2009 – og er til at betale.

Næste generation efter passivhuset
Med projektet ”Bolig for livet” præsenterer Velfac og Velux en helt ny form for bæredygtigt byggeri, der samtidig viser vejen fra nutidens passivhus til fremtidens aktive bolig.

- Tanken med et passivhus er, at det skal holde energiforbruget på et minimum. Hvorimod tanken med bolig for livet er, at det selv skal producere energi, siger direktør Jens Winther fra VELFAC og understreger:

- Og al energi er vedvarende og dermed CO2-neutral.

Projektet er bæredygtigt, fordi det arbejder med naturen og udnytter dens energier. For eksempel udnyttes solens energistrøm til passiv opvarmning, lys og naturlig ventilation. Solceller vil producere el, og solfangere vil varme vandet. Derudover udnytter projektet også jordvarmen til opvarmning. Desuden installeres genveksanlæg og mekanisk ventilationsanlæg med højeffektiv varmegenvinding. Og anlæggene er behovsstyrede, så sammenhængen mellem indeklima og energiforbrug optimeres.

Fokus på mennesket og det gode liv
I ”Bolig for livet” er hovedtanken, at der skal være balance mellem energi, komfort og æstetik. Derfor er der ikke kun fokus på miljø og energieffektivitet, men også på det gode liv, velvære og smukke løsninger.

- Alt for meget byggeri tænker kun på isolering og energi – og glemmer at tænke på de mennesker, der skal bo der. Den byggetradition gør vi nu op med. Et helhedsorienteret byggeri tænker mennesket med ind i energidiskussionen og tager dermed hånd om menneskets sundhed og trivsel, siger Jens Winther og fortsætter:

- Det nytter ikke at have et energirigtigt hus, hvis det ikke er rart at opholde sig i.

Århus lægger jord til verdensnyheden
Det er Århus, der lægger jord til verdensnyheden, når VELFAC og VELUX tager første spadestik til fremtidens helhedsorienterede byggeri. Ingen på vores breddegrader har taget initiativ til et lignende byggeri, der opføres i tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper.

- Projektet udfordrer faggrupperne, fordi de får lov til at tænke nyt og anderledes. Det er en enestående chance for at udvikle helt nye produkter og afprøve fremsynede ideer, slutter Jens Winther.

”Bolig for livet” udarbejdes i et samarbejde mellem arkitektfirmaet aart A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, VELUX og VELFAC.

Fakta om ”Bolig for livet”
CO2-neutral: Vi giver mere, end vi tager, og benytter kun vedvarende energi.
Komfort og velvære: I boligen er der harmoni mellem lys/skygge-, varme/kulde- og inde/ude-forhold.
Sundt indeklima: Lys, luft og sunde materialer skaber trivsel og godt helbred.
Arkitektonisk helhed: Huset formes i samspillet mellem energi, komfort og æstetik.
God økonomi: Energiudgifter = 0 kr.




Kilde: Velfac - www.velfac.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125