23948sdkhjf

Idékonkurrence om nyt nationalt museum er afgjort

Den unge danske arkitekt, Claus Harboesgaard Pryds, er kåret som vinder af den store visionskonkurrence, der indgår i planerne for det nye naturhistoriske museum.
Hvordan skabes et museum, der skal være et moderne kraftcenter for forskning og formidling af naturvidenskaben, med én af verdens ældste botaniske haver som en integreret del af projektet og alt sammen i hjertet af København?

Det er den vanskelige opgave, som mere end hundrede arkitekter, kunstnere, tværfaglige teams og studerende fra arkitektskolerne de seneste måneder har forsøgt at give deres løsningsforslag til.

Af de i alt 120 projektforslag fra ind- og udland indgår de ti bedste med Claus Harboesgaard Pryds’ forslag i spidsen i det idékatalog, der skal bruges i det videre arbejde med museumsprojektet.

Claus Harboesgaard Pryds modtager førstepræmien på 300.000 kroner for sin gennemtænkte idé om en ny udstillingsbygning gravet ned i to etager, hvor dommerkomiteen desuden mener, at projektet ”løfter bæredygtighedsbegrebet op på et højere niveau”:

- Vi har i dag præmieret nogle helt fantastiske visionsprojekter, der på hver deres måde giver os en række konstruktive bud på, hvordan vi kan bygge et nyt naturhistorisk museum i og omkring Botanisk Have. Med de flotte resultater fra den åbne idékonkurrence har vi det bedst tænkelige udgangspunkt for de næste vigtige skridt mod et nyt museum, og jeg er personligt taknemmelig for den store interesse, vi har mødt med forslag fra bl.a. Danmark, Australien, Ungarn og Østrig, siger Morten Meldgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Idékataloget er resultatet af projektets første fase – visionsfasen – hvor hele processen omkring nybyggeriet startes op. Formålet har dels været at få skabt et godt udgangspunkt for det videre arbejde, og dels at indlede en seriøs og bred debat med interessenter i det nye museum.

Københavns Universitet og Staten har allerede skudt knap 400 mio. kroner ind i museumsprojektet. Derudover er det hensigten, at økonomien bag et nyt museum primært skal komme fra fondsmidler. Går alt som planlagt vil man i efteråret 2010 kunne udskrive en egentlig projektkonkurrence for et nyt samlet Statens Naturhistoriske Museum.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094