23948sdkhjf

Millionsats på produkter til fremtidens tage

Hos Odense-virksomheden Byggros mærker man en spirende interesse for at anlægge et grønt tag. Det får nu virksomheden til at investere betydeligt på området.
- I princippet er det ikke noget nyt fænomen, men interessen er støt stigende; også i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Torben Hoffmann fra Byggros A/S i Odense, der er én blandt fire virksomheder, som i dag arbejder seriøst med løsninger inden for grønne tage i Danmark.

Byggros leverer en bred vifte af specialprodukter til byggebranchen og har aktuelt to fuldtidsansatte i Danmark og to i Sverige til at tage sig af området for grønne tagløsninger.

Virksomheden tror så meget på markedet, at det nu er besluttet at investere et millionbeløb i en større produktion af de såkaldte Sedum-måtter, der indgår som en central bestanddel i opbygningen af et grønt tag:

- Vi har indimellem svært ved at få vores leverancer hjem til tiden, og det tager vi nu konsekvensen af. Det betyder, at vi anlægger 30.000 m² præfabrikerede Sedum-måtter nu her, og muligvis 20.000-30.000 m² yderligere til efteråret, fortæller Torben Hoffmann, der ser store perspektiver i at få egenproduktion:

- Vi starter jo ikke noget uden at vi kan se, at der er nogle kroner og ører i det, siger han med et smil.

Produktionen af sedum-måtter sker som led i et samarbejde med virksomheden Megagræs i Gørlev på Sjælland.

København, Horsens og Amager
Hos Byggros, der har selskaber i hvert af de skandinaviske lande, begyndte man at arbejde med grønne tag-løsninger i Sverige for seks år siden. Den danske afdeling fulgte trop fra årsskiftet 2008/09 efter en periode med stigende efterspørgsel på beslægtede produkter.

Siden er det blevet til flere interessante opgaver i bl.a. Horsens og København, og i begyndelsen af juni afslutter Byggros leveringen af et sedum-tag på 3.800 m² til boligbyggeriet Gyldenrisparken på Amager.

Torben Hoffmann oplyser endvidere, at Byggros er tæt på nye aftaler flere steder i landet. Mere vil han dog ikke afsløre, før kontrakterne er helt på plads.

Troen på et marked i vækst er således stor, og det understøttes yderligere af, at Københavns Kommune har målsætning om at anlægge mindst 325.000 m² grønne tage inden 2015.

Der er både penge og co2 at spare
Torben Hoffmann er ikke i tvivl om, hvorfor de grønne tage er begyndt at hitte blandt både kommuner og projektudviklere.

Hvor det for år tilbage udelukkende handlede om æstetik, kan leverandørerne i dag dokumentere en række betydelige fordele ved at anlægge et grønt tag:

- Blandt de største incitamenter herhjemme er aflastning af kloakkerne. 70-80 % af regnvandet kan opsamles i det grønne tage, der virker som en 'buffer', så der går lidt længere tid, før vandet når kloakkerne, forklarer Torben Hoffmann.

Dermed kan kommunerne undgå bekostelige renoveringer af byernes hovedledninger, og det er et håndfast salgsargument i de kommende år, hvor de danske byer sandsynligvis skal slås med mere massive nedbørsmængder.

På co2-kontoen er der også noget at hente. Cowi har fx regnet ud, at Københavns Kommune kan spare en udledning på 218 ton, hvis målet om 325.000 m² grønne tage realiseres.

Besparelsen kan opnås, fordi et grønt tag bl.a. isolerer bygninger mod varme, hvilket dermed fører til lavere energiforbrug.


Læs mere:
Hvorfor skal taget nu være grønt?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078