23948sdkhjf

Ikea bygger ’grønt’ i Aarhus

Tirsdag gik spaden i jorden til et nyt 31.500 m² stort Ikea-varehus i Skejby nord for Aarhus. Her opføres det hidtil mest energi- og miljøeffektive Ikea-varehus i Danmark.
Med det første spadestik tog Ikea Aarhus tirsdag hul på byggeriet af et nyt, større og mere bæredygtigt varehus i Danmarks næststørste by.

Byggeriet opføres i Skejby ved siden af det eksisterende Ikea-varehus, som nedrives, når det nye Ikea Aarhus åbner i 2014.

Sammen med rådgiverne Mangor & Nagel og Moe & Brødsgaard skaber Ikea Danmark sit hidtil mest energi- og miljøeffektive varehus på dansk jord. Blandt andet genanvendes betonen fra den nu nedrevne Silvan-bygning som stabillag under det nye byggeri.

- Når vi bygger et nyt varehus, forsøger vi altid at gøre det så energieffektivt og miljøvenligt som muligt. I det nye varehus etableres en række systemer, der gør det muligt at overvåge og styre forbruget af el, varme og vand endnu mere effektivt end i vores nuværende varehus. Og på taget etableres ca. 3.000 m² solceller, der forventes at producere strøm svarende til 10-15 procent at varehusets elforbrug, forklarer stedfortrædende ekspansionschef Anders Lyhne Nordtorp.

Det er målet at sortere 90 procent af det affald, som genereres i varehuset. Et ambitiøst mål, der blandt andet skal opnås ved hjælp af en række integrerede affaldskomprimatorer i bygningen, som ydermere bevirker, at man undgår træk og køle- og varmetab. I restauranten etableres et anlæg til håndtering af madaffald, som gør det muligt at genanvende affaldet til eksempelvis produktion af biogas.

De første fagentrepriser er på plads
Selve byggeriet omfatter i alt 24 fagentrepriser, hvoraf de første seks er på plads. Terrænreguleringen er gået til Arkil, mens HME skal stå for jord/kloak, beton-insitu og murerentreprisen. Driften af byggeplads er lagt i hænderne på Ajos, mens betonelementerne skal produceres og leveres af Esbjerg-virksomheden Betonelement. VVS-arbejdet udføres af Søberg og tagløsningen af SkanDek.

Lars Krøger-Petersen, der er construction manager i Ikea Ejendomme, oplyser, at Ikea endnu ikke har færdigforhandlet alle entrepriserne, som håndteres løbende:

- Vi forhandler fagentrepriserne i prioriteret orden i forhold til byggeprocessen, afhængigt af det antal møder vi skal have med hver enkelt bydende, siger han til Building Supply.

Det forventes, at samtlige kontrakter vil være på plads med udgangen af maj måned.

FAKTA
I det nye Ikea Aarhus regner man med at få 20 procent flere besøgende i 2020. Samlet set er der tale om ca. 5.000.000 flere besøgende over perioden fra åbningen i 2014 og frem til 2020.

Det nye varehus får en møbeludstilling og en afdeling for boligindretningstilbehør, som begge har et areal på mere end 6.000 m², og den nye restaurant bliver på 2.000 m² med plads til i alt 550 siddende gæster. Der vil være i alt 32 kasser ved kasselinjen, og udendørs anlægges 1.100 p-pladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093