Byggeri Byggeri SE Elektronik Energi Fødevare Fødevare SE Metal Metal NO Metal SE Detail Transport Træ/Møbler Overblik
 

Ny strategi løfter tegnestue ud af krisen

- Af Rasmus Gregersen

KRISEKNUSER: Site A/S tog konsekvensen af svigtende indtjening og sadlede om med en – for arkitektbranchen – ganske utraditionel strategi. Resultatet er vækst og nyansættelser.

Selvom vi blot er knap halvvejs gennem årets 2. kvartal, har Site allerede 50 procent af den budgetterede 2014-omsætning i hus, og den københavnske tegnestue kan se tilbage på et 2013, der indtil videre har budt på en vækst i omegnen af 150 procent.

Fremgangen er det foreløbige resultat af en ny, fokuseret strategi, som indtil videre ser ud til at bringe virksomheden tilbage på det vækstspor, der kendetegnede udviklingen i de første år efter etableringen i 2006.

- Vi startede ud med at arbejde, som arkitekter nu gør. Deltog i alle de konkurrencer, vi kunne komme med i, bød os til for lave – eller slet intet – honorar for de indledende idéfaser. Vi brugte studerende og praktikanter for at holde omkostningerne nede og arbejdede derudaf. Vi kom hurtigt op på en omsætning, som placerede os blandt de mellemstore tegnestuer med 10-15 ansatte. Men bundlinjen blev mindre og mindre, og i 2010 så det ikke ret godt ud, fortæller partner Bo Jeppesen.

Farvel til flere partnere
På et par punkter adskilte Site sig imidlertid fra andre nystartede tegnestuer. Virksomheden havde en professionel bestyrelse og et økonomisystem. Efter grundig analyse af situationen stod det klart, at konkurrencer og prækvalifikation var en alt for omkostningsfuld vej til nye opgaver.

- De opgaver, vi fik, havde svært ved at dække udgifterne ved de indledende arbejder i konkurrencen, hvis anlægsudgifterne var under 10 mio. kr. Det værste var, at vi i nogle tilfælde betalte for at være med. Rådgivningsopgaverne gav til gengæld et stort overskud og havde i de gode år dækket over de dårlige sager. Det blev også tydeligt for os, at nogle arkitekter er gode til at tegne, mens andre er gode til at gennemføre, forsætter Bo Jeppesen.

Konsekvensen blev, at nogle partnere forlod firmaet, og at omsætningen blev halveret det første år. Det var en svær tid med ubehagelige beslutninger, erkender Bo Jeppesen. Men samtidig var ikke andet for end at tage konsekvensen og finde en strategi, som løste de akutte udfordringer og skabte et bæredygtigt fundament for fremtiden. Løsningen blev at fokusere på et enkelt segment – med en bred pensel –
og samtidig at turde sige nej til opgaver.

Ingen unødvendige konkurrencer
- Meget kort fortalt valgte vi at satse på en strategi med fokus på faste kunder. At vende tilbage til de gode gamle dage, hvor arkitekten sad for bordenden, troede vi ikke på. Men hvis vi opsamlede vores viden og blev specialister, samtidigt med at vi bevarede vores holistiske overblik og kreativitet, burde vi kunne konkurrere med både med arkitekter og beslægtede fag, fortæller Bo Jeppesen om de skelsættende overvejelser:

- Arkitekter er uddannet i en arbejdsmetode, der betyder, at man i princippet kan løse alle typer af opgaver. Til gengæld har der i gennem et par årtier været en markant fokus på de kreative sider af faget på bekostning af de sociale, analytiske og selve gennemførelsen af byggeri. Det har betydet, at en masse erfaring og viden er blevet tilsidesat for at løbe efter den næste opgave, og at vores kollegaer, ingeniørerne, har taget for sig af disse områder, måske uden at have de helt rette kompetencer, uddyber han.

Allerede året efter var bundlinjen igen positiv, og salget begyndte at udvise meget positive tendenser. Site A/S er i dag en tegnestue, der udelukkende beskæftiger sig med erhvervsbyggeri ud fra en ’Full House’-filosofi:

- Vi kan håndtere alt lige fra de indledende kreative idéer og bygherrerådgivning til procesrådgivning, arkitektur, indretning, udbud, byggeri og planlægning. Vi kan både være med helt fremme i forhold til de nyeste tendenser og samtidig fortælle, hvad det har af omkostninger og tidsmæssige konsekvenser for bygherren. Vi er ’first mover’ på DGNB og energirigtig byggeri og arbejder med byggeri som branding. For os har det vist sig at være den rigtige vej at gå. Det er blevet meget lettere at kommunikere med kunderne, og vi har nu tid til at pleje vores faste kunder bedre. Vi har indtil videre ansat fem nye medarbejdere i 2013 og er nu tilbage på ”før krise”-niveau, så verden ser positiv ud herfra, fastslår Bo Jeppesen.

Kriseknuserne
Building Supply og de øvrige brancheportaler under Industry Supply Danmark sætter i denne uge fokus på virksomheder, der har formået at knuse krisen ved at levere positive resultater i en svær tid. Redaktionen har udvalgt tre virksomheder pr. portal blandt de indsendte forslag og kårer en samlet vinder som ”Kriseknuser 2013” på tværs af Industry Supplys portaler i starten af næste uge.

Skriv kommentar
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 24.281 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:


Se alleLokalnyheder - Hele landet Ændre område

Stort kommunalt byggeri starter i Holstebro

27. februar 2015 10:13

Holstebro Kommune og MT Højgaard tager spadestik på Hostrupgrunden på mandag.

NCC flytter i DGNB-byggeri

27. februar 2015 08:59

Mellem 3-400 medarbejdere vil have deres daglige gang i huset i Gladsaxe.

Nu kommer der fart på Odins Bro

27. februar 2015 08:52

Hastighedsgrænsen bliver sat op med 10 kilometer i timen.

Nyskabende genbrugsstation tager form i Aarhus

27. februar 2015 08:37

Om et par måneder åbner Affaldvarme Aarhus’ bud på fremtidens genbrugsstation.

Statsministeren dumpede det første læs jord i Hirtshals

27. februar 2015 08:21

Udvidelsen af Hirtshals Havn sendt godt på vej af Helle Thorning-Schmidt

Rullende håndværkerlister i Haderslev bliver lange

26. februar 2015 10:02

Over 100 håndværkere har allerede vist interesse for at komme på kommunens rullende håndværkerlister.

Gravearbejder på kryds og tværs af Bispebjerg Hospital

26. februar 2015 09:54

Hele forsyningsnettet under jorden skal være på plads, før der kan bygges nyt hospital og psykiatri.

Cubo Arkitekter stifter rejselegat til Arkitektskolens bachelorer

26. februar 2015 08:59

Legatet skal gå til en studerende med ”et åbenlyst arkitektonisk talent”.

11 millioner kroner til skolebyggeri i Herning

26. februar 2015 08:46

Herningsholmskolen i det østlige Herning skal have plads til flere elever.

Sygehus-udvidelse i Hvidovre et skridt nærmere

26. februar 2015 08:38

Byrådet har godkendt lokalplanen for byggeri af sygehus og kollegie.

Se alleMedlemmernes egne nyheder

Robust og alsidig lasersensor Q4X fra Hans Følsgaard

27. februar 2015 11:31
Hans Følsgaard A/S

Detekterer afs­tandsænd­ringer selv på sorte eller skinnnde objekter helt ned til 1 mm

Profilér dit firma i L.Brador

27. februar 2015 11:08
Skydda Danmark A/S

Nu opdaterer vi vores populære Softshell jakke i Hi -Vis premium serien

BIM-datafiler til alle ROCKPANEL® facadepaneler

27. februar 2015 11:19
ROCKWOOL BV / ROCKPANEL Group

BIM (Building Information Modeling) får større og større betydning ved planlægning og gennemførelse af byggeprojekter. For at støtte denne udvikling l ...

27. februar 2015
26. februar 2015