23948sdkhjf

Vestegnskommuner investerer 40 mio. kr. i klimasikring

Seks storkøbenhavnske kommuner samarbejder om et af Danmarks største regnvandstekniske anlæg. Investeringerne i den fælles klimasikring ligger på 40 mio. kr.
Byggeriet af Ringstedbanen giver mulighed for at klimasikre området omkring Store Vejleå og dermed beskytte borgere i seks Vestegnskommuner mod oversvømmelser ved ekstremregn eller stormflod. Der vil ske omlægning af de tekniske løsninger omkring et af Danmarks største regnvandstekniske anlæg – Vallensbæk og Tueholm søer.

De seks borgmestre fra Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje Taastrup, Ishøj og Vallensbæk var for nyligt samlet for at lægge sidste hånd på aftalen om hvad der bliver et af Danmarks største regnvandstekniske anlæg.

Vestegnen risikerer at blive hårdt ramt af oversvømmelser, når der opstår skybrud og stormflod. I 2007 og 2011 oplevede både Ishøj og Vallensbæk kommuner, at heftigt regnvejr satte tunneller, veje og kældre under vand. Nu er en løsning på vej, som sikrer boligerne i området omkring Store Vejleå mod oversvømmelser.

- Regnen i juli 2007 satte sig dybe spor hos mange af Ishøjs borgere, der fik deres huse oversvømmet og mistede store værdier. Næste gang kan det blive en anden af nabokommunerne, det går ud over. Og derfor har vi kommuner på Vestegnen stort fokus på sammen at undgå problemer i fremtiden, siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

I brug næste år
Det bliver spildevandsselskaberne i de seks kommuner, der skal planlægge og udføre projektet, som realiserer klimatilpasningen. Det skal ske ved at der tilføjes nye rensebassiner og pumpestationer til et af Danmarks største regnvandstekniske anlæg. Anlægget udgøres i dag af søer og moser ved Store Vejleå, som de seks kommuner leder deres regnvand til.

Fremover vil et nyt elektronisk og automatisk styresystem ”sladre”, når vandstanden i åen bliver for høj, hvor efter en sluse åbnes og leder vandet til Vallensbæk Mose. Herved laves en kontrolleret oversvømmelse af mosen i stedet for af beboelseskvarterer i nærheden af åen. Der er således tale om en mere intelligent udnyttelse af områdets mulighed for at rumme regnvand. Yderligere etableres en sikring i form af en nødpumpe ved Ishøj Havn, der kan pumpe å-vandet over slusen ved længerevarende højvande.

De nye anlæg forventes idriftsat i 2014.

Udgifter på anslået 40 mio. kr.
Før spaden kan sættes i jorden skal alle seks kommunalbestyrelser, spildevandsselskaberne og myndighederne godkende planerne. Med så stort et anlæg, er det vigtigt, at alle aspekter, herunder for eksempel påvirkningen af naturen i området, belyses.

Den samlede udgift til regnvandsanlæg, nye pumpestationer, stærkere pumper og styresystemer forventes at løbe op i godt 40 mio. kr. Beløbet finansieres primært via den kompensation, som forsyningerne får af Banedanmark i forbindelse med etablering af den nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted.

Projektets tidsplan indebærer, at myndighedsbehandling, projektering, entrepriseudbud og projektgennemførelse i perioden januar 2013-marts 2014. Anlæggets første del tages i brug i foråret 2014.

Fakta om den fælles klimasikring
• Samarbejdsaftale mellem Brøndby Kloakforsyning A/S, Glostrup Spildevand A/S, HOFOR Spildevand Albertslund A/S, HTK Kloak A/S, Ishøj Spildevand A/S og Vallensbæk Kloakforsyning A/S
• Ved ekstrem nedbør ledes regnvandet kontrolleret over i en mose frem for at oversvømme ejendomme i bl.a. Ishøj og Vallensbæk, der ellers tidligere har været hårdt udsat ved kraftige regnhændelser. Kan også (sammen med etablering af en ny pumpestation og pumper) sikre mod oversvømmelser ved høj vandstand i Køge Bugt. Der etableres desuden nye rensebassiner, som sikrer forbedret vandkvalitet i Vallensbæk sø.
• Anlægget placeres syd for Vallensbæk Sø. Den nye pumpestation skal ligge ved St Vejle Å’s udløb ved Ishøj Havn. Rensebassinerne skal ligge i den sydlige del af Høje-Taastrup kommune.
• Banedanmark betaler godt 39 mio. kr. for at erhverve anlæg (bassinvolumen i Vallensbæk Sø og olieudskiller) til ny højhastighedsbane mellem København-Ringsted langs den sydlige del af motorvej Vallensbækgrenen.
• Regnvandssystemet bestående af Tueholm og Vallensbæk søer, samt de nye rensebassiner, er samlet set en af Danmarks største systemer til håndtering af regnvand med en kapacitet på hele 900 millioner liter. Anlægget forberedes til at kunne modstå en 100 års regnhændelse – et regnskyl så kraftigt, at det statistisk kun optræder én gang hvert 100. år
• Samlet budget: 41 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079