23948sdkhjf

Branchens mest nytænkende aktør?

Procesprisen på 100.000 kroner uddeles i år for femte gang. Formålet med prisen er blandt andet at inspirere til højere produktivitet og kvalitet i byggebranchen.
Kom med dit bud på en nytænkende aktør i bygge- og anlægsbranchen, der fortjener at vinde Procesprisen 2013!

Sådan lyder opfordringen fra Boligfonden Kuben og foreningen Lean Construction - DK, der har til huse ved Teknologisk Institut. For femte gang samarbejder parterne om at finde og hædre en person, virksomhed eller sammenslutning, der på særlig eksemplarisk vis har skabt synlige resultater på bundlinjen ved at realisere nye idéer til at forbedre processerne i byggeriet.

Prismodtageren skal være villig til at dele sin viden og erfaring med andre i byggebranchen. Med prisen følger et diplom, æren og 100.000 kroner. Præmien er øremærket til at dække udgifterne til afholdelse af et fagligt arrangement, hvor vinderen kan sprede den gode historie om ’Best Practice’ og herved animere andre til at fokusere på processerne og fx gennemføre LEAN i en byggeproces.

En gulerod til at gøre tingene bedre
Sidse Buch fra Boligfonden Kuben sidder i bestyrelsen, der kårer vinderen. Hun har tidligere været med til at uddele ProcesPrisen to gange.

- ProcesPrisen er en gulerod til at gøre tingene bedre i byggeprocessen lige fra idéen til et nyt byggeri udtænkes og til nøglen overdrages. Der er vitterligt meget værdi at hente ved grundigt at tænke processerne igennem. Som et helt nyt tiltag kan alle i år melde deres egen favorit ind til foreningen Lean Construction - DK. Man må også gerne pege på sig selv, så længe man kan give en begrundelse og dokumentere resultaterne. Det vigtigste kriterium for mig er, at kandidaten evner at samarbejde bredt med alle involverede aktører. Det væsentlige er at få alle til at tage ejerskab, forebygge arbejdsulykker, aflevere ydelser til tiden eller undgå fejl og mangler, forklarer Sidse Buch.

Hun understreger, at vinderen ikke nødvendigvis behøver at have afsluttet det omhandlende byggeprojekt ved indstillingen til prisen eller ved kåringen.

Solstrålehistorierne skal frem i lyset
Henriette Hall-Andersen er centerchef for Arbejdsliv ved Teknologisk Institut og skal, som den ene af to bestyrelsesrepræsentanter fra Lean Construction - DK, være med til at vurdere de indkomne forslag. Hun håber på at blive positivt overrasket:

- Branchen er kendt for at have et mindre godt arbejdsmiljø og levere en dårlig kvalitet og generelt agere meget konservativt. Men der findes helt sikkert mange gode og spændende eksempler på det modsatte, som offentligheden ikke har hørt om før. Disse gode historier vil vi have frem i lyset, så de kan inspirere andre aktører til efterfølgelse.

Fakta om ProcesPrisen
Hvis du har et bud på en aktør i byggebranchen, der fortjener at vinde ProcesPrisen, så skal du senest fredag den 16. august 2013 sende en mail med en begrundelse for din indstilling til Lean Construction - DK ved Teknologisk Institut på mailadressen: lcdk@teknologisk.dk.

Hvis du har spørgsmål til formalia eller andet vedrørende indstillingen til prisen, så er du velkommen til at tage kontakt til centersekretær Christina Rosendahl på tlf.: 72 20 26 23.

Panelet, der vurderer kandidaterne og indstiller til Boligfonden Kubens bestyrelse, består af Henrik Mielke og Sidse Buch fra Boligfonden Kubens bestyrelse samt Lars Jes Hansen og Henriette Hall-Andersen fra bestyrelsen i Lean Construction - DK.

ProcesPrisen blev stiftet af Boligfonden Kuben i 2005 og uddeles i dag hvert tredje år. I 2009 blev prisen uddelt til det jyske boligselskab Fruehøjgård, der blev hædret for at have ”formået at gøre sig synlig i det store billede ved bl.a. at gå forrest i nyudvikling inden for procestænkning.” Prisen i 2007 gik til FM Bygningsdrift for at ”have etableret en helt ny service i byggeprocessen: At drive byggepladsen.” I 2006 fik arkitektfirmaet Arkitema tildelt prisen for ”at nytænke arkitektens rolle og ydelser med udviklingen af konceptet Sensemaking.” I 2005 var det Enemærke & Petersen, der løb med prisen for ”at have skabt en permanent udviklingskultur, som involverer alle medarbejdere i en stadig stræben efter at gøre tingene lidt bedre og smartere.”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094