23948sdkhjf

Gamle tiders håndværkstraditioner i brug

Håndsnedkererede møbler og en massiv træfacade stillede store krav til totalentreprenøren HP Byg under byggeriet af Rebildporten.
HP Byg kom på en anderledes opgave, da entreprenøren vandt totalentreprisen på byggeriet af formidlingscenteret Rebildporten ved Rold Skov og Rebild Bakker. Bygningen er placeret i hjertet af naturen, og derfor skal naturen både spejles i bygningens ydre og gå igen i dens indre.

Som totalentreprenør var det HP Bygs opgave at samle alle byggeriets aktører. Især Rebildportens unikke facade af massive 300 kg tunge fyrretræssøjler var en udfordring. HP Bygs projektchef Tony Nielsen forklarer, at arbejdet krævede, at HP Byg søgte tilbage til gamle tiders håndværkstraditioner.

- Inden byggeriet gik i gang, udarbejdede vi en fuldskala mock-up model af en del af facaden. Sammen med de øvrige byggeaktører kunne vi justere små detaljer og derved sikre, at udtrykket blev helt, som arkitekten havde udtænkt det. Vi bearbejdede søjlerne individuelt, så hver af dem fik den rette længde og udfræsning, så alle samlebeslag blev skjult. Hver konstruktion blev endda samlet med håndkraft og derefter løftet på plads med kran. Håndarbejdet er meget smukt, og Rebildporten er i dag et værdigt vartegn for området, siger Tony Nielsen og tilføjer:

- Allerede før bygningen stod færdig, tiltrak den besøgende, der lige ville hen og klappe trækonstruktionen. Det er dejligt, at bygningen i sig selv er en attraktion, for så er vores mål med Rebildporten nået.

Håndarbejde fra start til slut
Håndarbejdet går igen i bygningens interiør, hvor alle møblerne i formidlingslokalet er håndsnedkereret af HP Byg efter arkitektens design. Møblerne er designede til at rumme både fordybelse og børneleg.

- De skulpturelle møbler i formidlingsrummet opfordrer til leg, og indbyggede højtalere fortæller historier til de legende børn. Fra udkigstrappen kan voksne fordybe sig i naturen og lære mere om områdets tilbud. Vi har snedkereret møblerne, så de imødekommer Rebildportens gæster, alt imens vi trækker en tråd til naturen udenfor, fortæller Tony Nielsen.

Mere liv i naturen
Rebildporten er bygget med støtte fra Realdania, som valgte projektet for at støtte lokalområdet og de potentialer, det rummer. Projektleder Eske Møller fra Realdania forklarer, at Rebildporten er tænkt som et markant arkitektonisk bygningsværk, der kan fungere som trækplaster for Rebild og Rolds enestående natur.

- Vi satte os for at lave et ikonisk byggeri, som kan fungere som vartegn for området, og det er lykkedes rigtig godt. Den smukke natur har stort potentiale til at trække folk til og skabe liv i området. Tanken er, at Rebildporten skal fungere som informationsportal og inspirere til sunde udendørsaktiviteter for folk i alle aldre, fortæller Eske Møller.

Fakta om Rebildporten
• Rebildporten er bygget på baggrund af en rapport fra Aalborg Universitet om mulighederne i området.
• Byggeriet er finansieret af Rebild Kommune, Realdania og Det Obelske Familiefond.
• HP Byg har udført Rebildporten sammen med arkitektfirmaet Cebra, Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S og Idébureauet 2+1.
• Rebildporten er 380 m2, hvoraf 150 m2 anvendes til formidling. I tilknytning til bygningen er anlagt et overdækket formidlingsareal på cirka 180 m2, som fremstår som en integreret del af Rebildporten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079