23948sdkhjf

Nyt mærke synliggør bygningers varmeforbrug

En ny frivillig smiley-ordning for varmeforbrug i offentlige kontorbygninger er netop indført. Effektiv energistyring vurderes at kunne give besparelser på 10 %.
Med det nye varmemærke får bygningsansvarlige mulighed for at se, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind over for varmespild. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, vurderer, at det i mange tilfælde er muligt at opnå energibesparelser på 10 procent gennem effektiv energistyring.

Varmemærket synliggørelsen det data-grundlag, som med mærkningsordningen let og overskueligt viser en given ejendoms varmeforbrug. Mærket er illustreret som et trafiklys, der kategoriserer ejendommens varmeforbrug i rød, gul og grøn alt efter om ejendommens forbrug er henholdsvis alarmerende, advarende eller energirigtigt. Ejendomsansvarlige kan hermed let få et overblik over, hvor det bedst kan betale sig at gøre en indsats – typisk de røde og gule bygninger med et stort areal.

Desuden viser Varmemærket, hvilke gennemførte energiindsatser der har været på ejendommen, og om tendensen for varmeforbruget er for opadgående, nedadgående eller er neutralt i forhold til året før.

Stor interesse for ordningen
Hos Hofor er man tilfredse med varmemærket. Administrerende direktør Lars Therkildsen siger:

-Vi tror, at vi med det nye varmemærke har fundet en vigtig vej til store energibesparelser. De første resultater taler for sig selv og viser, at det er mulig at opnå store besparelser på varmeregnskabet i selv gamle, fredede bygninger, hvor det ofte kan være svært at få lov til at energirenovere. Derfor glæder vi os til at bringe ”trafiklyset” i spil mange flere steder. Vi vurderer, at der gennemsnitligt kan opnås 10 procent i energibesparelser ved at optimere varmeanlæggene i København og styre dem hensigtsmæssigt. 10 procent svarer cirka til, at der kan spares 400 GWh pr. år, hvilket er mere end 20.000 parcelhuses årlige forbrug.

Alle kontorbygninger er i målgruppen for varmemærket, der i første omgang udbredes til Bygningsstyrelsens statslige kontorejendomme i København. Allerede nu har Hofor oplevet stor interesse for den nye energistyring hos flere aktører på ejendomsmarkedet, heriblandt ATP, Datea, Københavns Ejendomme, og de største fjern- og kraftvarmeselskaber.

Fakta om varmemærket
Varmemærket er udarbejdet i et samarbejde mellem Bygningsstyrelsen og Hofor, som bl.a. bistår med fjernaflæsningsdata til varmemærket. Varmemærket udstedes og opdateres årligt og følges op med månedsrapporter, der viser udviklingen i ejendommens varmeforbrug på månedsbasis.

Energiforbruget vil inden længe også kunne læses på mobiltelefonen via en app.

Varmemærket skal medvirke til, at Bygningsstyrelsen bliver førende indenfor varmebesparelser i kontor- og universitetsbygninger gennem formidling og styring af varmeanlæg. Mærket skal ses som en del af styrelsens produkt omkring energistyring, som udover varmemærket omfatter månedsrapporter til energistyring i driften.

Ca. 50 statsejede kontorejendomme i Købehavn vil inden sommerferien 2013 vil få tildelt et varmemærke.

Fakta om Trafiklyset
Varmemærket er en videreudvikling af ’Trafiklyset’, en enkel måde at monitorere og visualisere en given bygnings energiforbrug. Dette er tidligere gjort i forbindelse med energirenoveringerne af bl.a. Amalienborg, Fredensborg Slot og Slotsholmen. På Amalienborg og Fredensborg Slot er besparelsen således hele 20 procent efter ombygning af fjernvarmesystemet og energioptimering af de fredede bygninger.

Trafiklyset kategoriserer Bygningsstyrelsens mange bygninger ud fra de velkendte farver rød, gul og grøn, hvor rødt er alarmerende, gult advarende og grønt energirigtigt. Varmeforbruget korrigeres i forhold til vejrforhold og kan følges løbende via internettet og opdateres til ministerier, slotte, departementer og styrelser, så de daglige brugere kender deres aktuelle energiforbrug.

Bygningsstyrelsen administrerer 4,2 mio. m2, hvor af langt hovedparten er kontorbygninger og universiteter. Alene Slotsholmområdet udgør hele 170.000 m2.

Hvordan fungerer trafiklyset
• Slotsholmområdet er de senere år blevet bygget om fra damp til almindelig fjernvarme, og der er i samme forbindelse sat endnu flere målere op, så brugerne kan følge med i det daglige forbrug. Med det nye fjernaflæsningssystem tages fjernvarmemålernes data dagligt hjem til Hofors store databaser. Her analyseres data og sammenholdes med DMI’ vejrdata. Prognoserne for forbruget vurderes i forhold til de aflæste forbrug, så man hver dag på nettet kan se, om forbruget er som forventet. Hvis der er en stigende tendens, reagerer driftspersonalet på dette. Det sker blandt andet ved automatisk genererede alarmer (e-mails) til de driftsansvarlige. Hvis afkølingen af fjernvarmevandet er meget lav, vil der også udløses en alarm for det.
• Den aktive opfølgning på varmeforbrugetskal nu bringes i spil flere steder. Hofor vurderer, at der gennemsnitligt kan opnås 10 procent i energibesparelser ved at optimere varmeanlæggene i københavnske kontorbygninger og styre dem hensigtsmæssigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125