23948sdkhjf

Klausul kan sende stort Skanderborg-projekt til udenlandske firmaer

Indfører Skanderborg Kommune arbejdsklausuler i udbuddet af Fællesprojektet, et rådhus- og halprojekt, vil opgaven ikke gå til danske virksomheder, advarer Dansk Byggeri.
Når byrådet i Skanderborg i dag d. 29. maj skal beslutte, hvorvidt byggeriet af et nyt rådhus og en dobbelthal på Fælleden skal være omfattet af en arbejdsklausul eller ej, beslutter de i princippet om det skal være en dansk eller en udenlandsk virksomhed, der skal bygge projektet, lyder en skarp vurdering fra Dansk Byggeri Østjylland.

Årsagen er, at den arbejdsklausul, som Skanderborg Kommune ønsker at indføre, skal følge ILO-konvention nummer 94. Det betyder ifølge kommunens fortolkning, at virksomheder, der byder på opgaven, skal aflønne deres medarbejdere med den løn, som gives på egnen, hvor arbejdet udføres. Men en udenlandsk virksomhed, der byder på opgaven, vil ikke være forpligtet af ILO-konventionens lønniveau. Den vil i stedet være omfattet af EU's udstationeringsdirektiv, hvor der stilles krav om, at medarbejderne skal aflønnes efter overenskomstens mindsteløn.

- Det er en smule teknisk, men humlen i det hele er, at EU-retten står over dansk lovgivning og ILO – og derfor vil kun danske virksomheder være omfattet af Skanderborgs arbejdsklausul. I praksis betyder det, at en udenlandsk virksomhed kan nøjes med at betale sine medarbejdere 115 kroner i timen, mens en dansk virksomhed skal leve op til klausulens krav og derfor betale 160 kroner i timen. Den forskel er konkurrenceforvridende, og vil gøre det umuligt for danske virksomheder at levere en konkurrencedygtig pris på et byggeri, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083