23948sdkhjf

MTH-direktør: Hver dag er et skridt i den rigtige retning

Allerede et halvt år efter, at Torben Biilmann satte sig i førersædet hos landets største bygge- og anlægskoncern, MT Højgaard, begynder han at se lys for enden af tunnelen.
I kølvandet på et rekorddårligt årsresultat for 2011 med et underskud på hele 335 mio. kr. før skat, valgte MT Højgaard-koncernen sidste forår at sige farvel til sin administrerende koncerndirektør, Kristian May. Til at få den gamle bygge- og anlægskoncern tilbage på ret køl igen ansatte MT Højgaard kort tid efter Torben Biilmann, som siden 1. november 2012 har haft travlt med at sikre en bedre lønsomhed i den 95 år gamle koncern.

- Jeg synes det var en spændende opgave i en god stor gammel og hæderkronet virksomhed, der var kommet lidt i ulykke. Jeg har selvfølgelig en kraftig tro på, at det kan lade sig gøre at vende det her til det bedre, og det synes jeg allerede, vi kan se tegn på, siger administrerende koncerndirektør Torben Biilmann til Building Supply et halvt år efter, han satte sig i direktørstolen.

- Det er et langt sejt træk, men jeg tror, det handler meget om at sætte tingene ind i en kontekst, og se på: hvad er vores nutid, hvad er vores fortid og hvad er vores fremtid og sørge for, at der er en rød tråd, forklarer Torben Billmann, der siden sin tiltræden har oplevet stor opbakning både fra organisationen, direktionen, bestyrelsen og ejerne.

- Alle er ligesom rykket lidt tættere sammen i bussen og har været med til at gøre status over, hvor vi stod, hvad der skal gøres, og hvor der skal tages ansvar, fortæller direktøren.

Fem kampe der skal vindes
- Vi kan arbejde os ud af det. Med en operationel plan går det stille og roligt i den rigtige retning, lyder det fra Torben Biilmann, der, selvom dele af koncernen giver overskud og andre underskud, har valgt at se på MT Højgaard koncernen som en samlet helhed.

- Det er et spørgsmål om at analysere situationen og sætte flere ting i kontekst, der skal bevæge sig fremad samtidig. Vi har delt det ind i fem hovedopgaver eller ”Must Win Battles”, og indenfor dem sætter vi præcise og målrettede tiltag i værks, forklarer koncerndirektøren.

MT Højgaards fem hovedopgaver
1. Få styr på driften
”Det er vigtigt hurtigt at sætte fokus på det og sørge for at alle nye projekter er gode og fornuftige, så vi kommer godt i mål.”

2. Medarbejdere, ledelse, kultur og værdier
”Hvordan arbejder vi sammen og motiverer hinanden til at skabe bedre resultater?”

3. Projekt- og prisoptimering
”Vi skal se på projektering og prisdannelse i forhold til det, vi leverer til kunderne, og sikre at vi har nogle gode løsninger, så vi er konkurrencedygtige på produktet og processer.”

4. Marked og kunder
”Vi skal være lidt tættere på dem, så vi bedre forstår, hvad det er, de har brug for. Og så skal vi analysere på, hvordan ser markedet ud - er der nogle store byggerier på vej i hospitalssektoren, anlægssektoren eller andre steder, så vi kan målrette vores produkter.”

5. Ny koncernstrategi
”Vi arbejder på at relancere vores strategi, så vi kommer ind i 2014 med en robust strategiplan for, hvor vi vil agere, og hvordan vi vil agere.”
Kilde: Torben Biilmann


- Men vi skal selvfølgelig først og fremmest have styr på driften, og så kommer der mere og mere på, understreger Biilmann, der er tilfreds med tempoet i den udvikling, han har set i koncernen siden sin tiltræden.

- Det går så hurtigt det skal, og tager den tid det skal. Det vigtigste er, at det går den rette vej og går stabilt, og at vi kommer et skridt nærmere hver eneste dag. Med de største projekter, tager det jo lidt længere tid. Men når vi efterhånden afslutter flere af de igangværende større projekter med lav bonitet, begynder det at se mere fornuftigt ud, siger Torben Biilmann og hentyder til, at koncernen er blevet mere omhyggelig i forhold til projektgranskning og priskalkulering i de nye projekter, så man kun tager økonomisk sunde opgaver ind, der passer til koncernens kompetencer og ressourcer.

Holdet er ved at være sat
Siden den tidligere administrerende koncerndirektør i foråret 2012 forlod MT Højgaard, har der været en del udskiftninger og afskedigelser i koncernen, der udover at nedlægge 150 stillinger i efteråret også har sagt farvel til en række ledende medarbejder.

- Allerede inden jeg trådte til, var der en større opsigelsesrunde, som løb af stablen sidste år, og en del ledende medarbejdere var blevet sagt op, og så har vi efterfølgende bemandet op efter de kompetencer, vi synes, der skulle til, så vi fik bygget et stærkt hold op igen, fortæller Torben Biilmann og tilføjer:

- Det har været en tilpasningsproces i forhold til, hvad vi havde brug for af gode kompetencer og erfaring. Og ind til videre synes jeg, vi har sat et godt hold. Men vi mangler selvfølgelig stadig vores ny koncernøkonomidirektør. Når han tiltræder bliver det mere en normal gænge. Det giver lidt mere ro i organisationen på flere ledelsesniveauer, når holdende begynder at være sat for den fremadrettede drift af virksomheden – så kan vi begynde at motivere og komme derhen, vi gerne vil.

MT Højgaards fokus er ifølge Torben Biilmann lige nu på, at skabe en positiv bundlinje og på sigt opnå en resultatgrad på fem procent.

Siden interviewet har MT Højgaard ansat ny koncernøkonomidirektør. Læs mere i artiklen "MT Højgaard får ny økonomidirektør"
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125