23948sdkhjf

Bedre behandling af byggesager

Med vedtagelsen af en ny lov ønsker folketinget at sikre mere effektiv byggesagsbehandling og mere gennemskuelige priser.
Efter flere år med stigende gebyrer på byggesagsbehandlingen i kommunerne har folketinget vedtaget en lov, der betyder, at alle kommuner skal lave timebaseret afregning af den tid, der bruges på at behandle en byggesag.

Udover ensretningen i afregningsmodellen skal alle kommuner nu også offentliggøre servicemål for, hvor lang tid det tager at få behandlet en byggesag. Når de nye regler træder i kraft, skal alle kommuner opkræve gebyrer efter samme princip. Kommunerne kan derfor ikke længere taksere efter fx en procentdel af den samlede byggesum eller efter antallet af kvadratmeter på byggegrunden. I fremtiden skal kommunerne også oplyse den forventede sagsbehandlingstid.

- Indtil i dag har vi oplevet, at gebyrer for byggesagsbehandlingerne kun er gået én vej - nemlig opad, og der har været meget stor forskel på gebyret fra kommune til kommune. Det forsøger vi at dæmme op for med den nye lov, og det tror jeg vil skabe glæde hos både virksomheder og borgere, som har planer om at bygge nyt eller bygge om. Alle kommer til at opleve mere gennemsigtighed om byggesagerne, både i forhold til gebyrer og sagsbehandlingstider, så deres byggeprojekt hurtigt kan blive omsat til konkret byggeri, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Han tilføjer, at regeringen i den kommende byggepolitiske strategi vil se på muligheden for yderligere initiativer til at effektivisere og ensarte byggesagsbehandlingen. Blandt andet vil der blive set på potentialet for en anderledes organisering af byggesagsbehandlingen samt for anvendelse af digitalisering.

Burde være muligt at lave en ensartet pris
Hos Bolius Boligejernes Videncenter betegner man loven som et skridt i den rigtige retning, men der er fortsat plads til forbedring, mener administrerende direktør Ulrik Heilmann:

- Desværre gik loven ikke så langt, at den fastsatte en pris for, hvad en standardbyggetilladelse må koste. I stedet betyder loven, at kommunerne skal lave timebaseret afregning, og det betyder reelt, at der stadig kan være himmelvid forskel på, hvad den samme service koster en boligejer i forskellige kommuner, siger han.

Ulrik Heilmann peger på, at det i nogle kommuner koster op til 20.000 kr. at få en byggetilladelse til et almindeligt parcelhus, mens det i andre kommuner blot koster et par tusinde kroner.

- Man kan næppe forestille sig, at der er så stor forskel på arbejdet i de enkelte kommuner, at det berettiger til så stor en forskel i priserne. Så det burde være muligt at lave en ensartet pris, som man har det når man udsteder pas, siger han.

Store forskelle fra kommune til kommune
Igen i år offentliggør Energistyrelsen en oversigt over kommunernes gebyrer og sagsbehandlingstider for byggesager. Endnu en gang er der en stigning i kommunernes gebyrer, mens der i år ses et lille fald i sagsbehandlingstiden, efter at den er steget i flere år.

Der er dog store forskelle på gebyrstørrelsen og sagsbehandlingstiden mellem kommunerne. For eksempel tager den billigste kommune et gebyr på 1.830 kr. for at byggesagsbehandle en fabriksbygning, mens den dyreste kommune tager et gebyr på 875.000 kr. Ligeledes er den gennemsnitlige samlede sagsbehandlingstid tre dage for den hurtigste kommune og 135 dage for den langsomste kommune.

Læs mere om kommuners gebyrer og sagsbehandlingstider på Energistyrelsens hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063