23948sdkhjf

Store problemer med el-sikkerhed på byggepladser

Sikkerhedsstyrelsen har besøgt 819 danske byggepladser og fundet mange farlige fejl i elinstallationerne
Tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen har på 819 byggepladsbesøg i 2012 fundet 2.438 fejl. Det svarer til tre fejl per byggeplads. Mange af fejlene var farlige fejl, som kaldes kategori 2 (28 procent) og kategori 3 (3 procent). Og der er ikke forskel på små og store byggepladser, konstaterer styrelsen.

- I gennemsnit fandt de tilsynsførende kategori 2-fejl på fire ud af fem byggepladser. Og på hver tolvte byggeplads fandt man en kategori 3-fejl. Det får os nu til at gå aktivt ud til branchen med information om resultatet af vores tilsyn, så der kommer fokus på at få bragt elsikkerheden i orden på byggepladserne, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Fejl i byggestrøm
Besøgene viser ifølge Mette Cramon, at der er flest farlige fejl ved de mange installationer, der er med til at sørge for, at maskiner på en byggeplads kan få strøm.

Her er godt en tredjedel af fejlene typisk kabler, der ikke er placeret forsvarligt eller stikledning og hovedkabler, som ligger smidt på jorden, hvor køretøjer frit kan køre over dem. Dertil kommer en lang række fejl, hvor de driftsisolerede ledninger ikke er monteret efter bogen.

- Sammenfatter man vores resultater, så kan det egentlig siges ret kort: Lad være med at køre hen over ledninger. Sørg for at en elinstallatør tjekker, at jordspyddet fungerer, at tavlekapslingen er i orden, og at der er en fejlstrømsafbryder, som virker. Kan man skrive under på det, så er man godt på vej til en el-sikker hverdag på byggepladsen, siger Mette Cramon.

Ulovlige ledninger og defekte fejlstrømsafbrydere
Der blev også fundet mange fejl ved driftsisolerede ledninger og fritsiddende samlemuffer. Det handler blandt andet om ulovlige forlængerledninger. Andre typiske fejl, som også kategoriseres som farlige, finder man ved byggepladstavlen. Eksempler på fejl er defekte fejlstrømsafbrydere, og at tavlen ikke er beskyttet mod indirekte berøring.

- Seks procent af fejlstrømsafbryderne var defekte, og det betyder, at man ikke har den nødvendige sikkerhed mod elektrisk stød. Det er derfor vigtigt at sørge for, at den autoriserede elinstallatør kontrolmåler tavlen. Og at andre faggrupper ikke begynder at rode ved afbryderen eller selv sætte afbrydere op, siger Mette Cramon.

Vigtigt med fokus
Næstformand i Dansk El-Forbund Jens-Olav Pedersen konstaterer, at det er alvorlige problemer, som Sikkerhedsstyrelsen har registreret. Samtidig glæder han sig over, at der nu kommer øget fokus på disse problemer:

- Disse mange fejl er farlige i sig selv, men de er jo ekstra farlige, fordi det er på byggepladser, hvor der for eksempel ofte er vådt, så risikoen for stød-ulykker øges endnu mere. Fejlene er ikke kun farlige for elektrikere, men for alle, der færdes på byggepladserne.

- Det er vigtigt, at der kommer øget fokus på området, og det er vigtigt, at byggepladsledelserne har systemer til effektiv kontrol af installationerne. Sådan noget som fejlstrømsafbrydere skal jo bare virke. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at opfordre elektrikerne til enten at løse eller at påpege problemerne hver eneste gang, de bliver opmærksom på dem, siger Jens-Olav Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094