23948sdkhjf

Se billederne: Tonstunge skaller løfter Aarhus' underjordiske vartegn mod himlen

De første af i alt 30 styk 1.100 kg tunge glasfiberskaller på det kuppelformaede kunstværk The Dome, som bliver en del af kunstmuseet Aros’ udvidelse, er netop monteret

Morgenfriske aarhusianere fik sig mandag et opsigtsvækkende syn, da de tre første glasfiberskaller til det kunstværket The Dome, a Skyspace by James Turrell blev transporteres til byggepladsen foran kunstmuseet Aros.

I alt 30 krumme, 21 meter høje og 1.100 kilo tunge glasfiberskaller skal sættes sammen og udgøre kuplen på værket. Fra gulv til top bliver der 16 meter og diameteren 40 meter. Kuppelhvælvingen har i dermed næsten samme dimensioner som Pantheon i Rom.

- Vi er mange, der er gået forbi eller igennem Musikhusparken og har set ind på byggeriet. Når skallerne bliver sat op, bliver det synligt hvor imponerende et byggeri, der faktisk er tale om, udtaler rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, i en pressemeddelelse.

Første spadestik til museumsudvidelsen blev taget i juni sidste år. Siden har den aarhusianske hovedentreprenør, Per Aarsleff A/S, flyttet 40.000 kbm jord, svarende til 1.600 lastbiler, for at give plads til kuppelkonstruktionen.

40 cm beton og jord

The Dome er en del af Aros-udvidelsen The Next Level, som skal spille sammen med gentænkningen af den nuværende Musikhusparken. Begge dele forventes at stå klar i 2025.

Det betyder også, at de i alt 30 skaller, der inden længe er sat op, ikke kommer til at være projektets endeligt. På sigt skal skallerne overstrøs med 40 cm beton og jord, og efterfølgende skal James Turrell færdiggøre værket med sine karakteristiske lysinstallationer indvendigt i kuppelrummet.

- Jeg er dybt imponeret over byggeteamets indsats og følger begejstret med i deres arbejde,” siger museumsdirektør på ARoS, Rebecca Matthews og tilføjer:

- At vi nu kan rejse kuppelhvælvingen, er resultatet af mange års planlægning, samarbejde, udvikling, test og støtte. Rigtig mange mennesker har arbejdet for, at det her kan lade sig gøre – vi er taknemmelige for alles store bidrag. Jeg kan næsten ikke vente til, at vi kan åbne Aros’ The Next Level.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127