23948sdkhjf

Pensionskasse køber vigtig brik i Flodbyen Randers

Parterne kan være ganske godt tilfredse med aftalen, lyder det fra AP Ejendommes topchef

AP Ejendomme har netop indgået en købsaftale om "Pakhuset", et samlingspunkt på Randers Havn og et element i den omsiggribende byudvikling Flodbyen Randers.

- Målet er at istandsætte og bevare bygningen i kombination med vores tildelte byggefelt, som primært skal være boligbyggeri, siger Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme, i en pressemeddelelse.

- Vi har en forventning om, at Pakhuset fremadrettet bliver en oplagt lokalitet til udadvendte funktioner i et samspil med de øvrige aktiviteter i området, for eksempel Flodlejet-projektet og restaurant Bolværket, tilføjer han om planerne.

Økonomien i aftalen oplyser direktøren ikke videre om end:

- Med aftalen har vi opnået et resultat, som parterne kan være ganske godt tilfredse med, siger Peter Olsson.

Renovering og nybyggeri i samspil 

Købet er led i arbejdet med arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers P/S, som AP Ejendomme og Randers Kommune stiftede sammen i 2022. Selskabet har til formål at realisere udviklingsplanens første etaper i omdannelsen af Flodbyen Randers fra havneområde til en moderne og central bydel lige ved Gudenåens udmunding i Randers Fjord.

Vi skal dog frem til den 1. januar 2026, før AP Ejendomme overtager det 950 kvm store Pakhuset.

Pakhuset blev opført i 1939 og er en af de ældste bygninger, der er tilbage på havnen. Bygningen har siden 1998 været ejet af Hans Christian Møller, der driver virksomhed med engrossalg af fisk, fiskerestaurant, selskabslokaler og scene for den årlige Randers Revy.

Handlen er betinget af en række forhold, herunder byrådets godkendelse af en trepartsaftale, der giver mulighed for at udskyde fristen for istandsættelse af bygningen, så dette sker i forbindelse med AP Ejendommes udnyttelse af den tilstødende byggepligt i området og ikke inden udgangen af 2023, som byrådet oprindeligt havde sat som frist.

- Jeg er utroligt glad for, at vi har fundet en fælles løsning, der betyder, at bygningen kan blive liggende, og at AP Ejendomme som ny bygningsejer kommer til at renovere bygningen, siger bygningsejer Hans Christian Møller.

- Jeg driver nu min virksomhed uændret frem til udgangen af 2025 og måske lidt længere med røgeriet og fiskesalget, tilføjer han.

Den præcise udformning af AP Ejendommes byggeri og principperne for bevaring af Pakhuset afventer den forestående lokalplanproces. Fra omkring 2030, når AP Ejendomme forventer at realisere sin byggepligt, vil de renoverede lokaler i Pakhuset blive udlejet på markedsvilkår til restaurant, erhverv eller øvrige former for udadvendte funktioner.

Flodbyen

  • Arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers består af Randers Kommune (49 %) og AP Ejendomme (51 %), som er AP Pensions ejendomsselskab.
  • Det samlede areal til byudvikling i selskabet omfatter et grundareal på 245.000 m2 med en forventet samlet byggeret jf. udviklingsplanen på 170.000 etagemeter. Der bliver bygget blandede boliger til 7000-8000 mennesker.
  • Etape 1 omfatter et grundareal på ca. 99.000 m2 med en forventet samlet byggeret på ca. 51.000 etagemeter, og er opdelt i tre deletaper, der består af Brotoften, Busterminalen og Bolværksgrunden. Udviklingsperioden for etape 1 forventes at være fra 2022 til ca. 2030.
  • Etape 2 omfatter et grundareal på ca. 145.000 m2 med en forventet samlet byggeret på 119.000 etagemeter, og er opdelt i fire deletaper, der består af Toldbodgade Vest, Toldbodgade Øst, Nordhavn Vest og Nordhavn Øst.
    Udviklingsperioden for etape 2 forventes at være fra ca. 2030 til 2050.
  • AP Ejendomme får efter lokalplanlægning og byggemodning i selskabet købepligt til 45.200 etagemeter (27 %) og køberet til yderligere 39.400 etagemeter (23 %) fordelt på de 2 etaper. De resterende byggeretter i selskabet sælges til andre udviklere og investorer.
  • Rådgivere for selskabet bliver Niras, Grandville og Sleth.
  • Randers Kommune har forpligtet sig til at have opført Klimabroen i 2030, da den er en forudsætning for, at anden etape af Flodbyen kan sættes i gang. VVM-undersøgelsen forventes igangsat i 2023/24.
  • Randers Kommune forventer selv at opspare omkring 300 millioner kroner til broen, som vil koste 450-550 millioner kroner. De resterende midler skal findes via statstilskud eller lån. Skulle Klimabroen mod forventning ikke blive en realitet i 2030, skal Randers Kommune betale en bod til AP Pension.

Kilder: Randers Kommune og AP Pension

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093