23948sdkhjf

Blikkenslagernes Aktieselskab sikrer SEF god økonomi

Sydfyns Elforsynings nye domicil i Svendborg opvarmes og køles med jordvarme installeret af Odense-firmaet Blikkenslagernes Aktieselskab.
Sydfyns Elforsynings nye domicil - kaldet Vores Lys - er på 5.500 m² og rummer alt fra kontorer, butik og showroom til lager- og værkstedsfaciliteter. Det gennemgående element i byggeriet er energivenlige og grønne løsninger. Her er solceller, jordvarme, varmegenanvendelse, og to husstandsvindmøller på vej.

I kælderen minder teknikrummet mest af alt om maskinrummet på et stort skib. Blikkenslagernes Aktieselskab har leveret fem 60 kW-varmepumper fra Vølund Varmeteknik, og de springer i øjnene blandt varmtvandsbeholdere og buffertanke.

- Der er god økonomi i jordvarme. Virkningsgraden er høj, og vi får cirka fire gange så meget energi ud af dem i form af varme eller køling, som der tilføres i el for at drive selve pumperne, forklarer ingeniør Jesper Hedemark Hansen fra Sydfyns Elforsyning.

Domicil og inspiration
Som en del af sin grønne firmapolitik ønsker Sydfyns Elforsyning at bidrage til et bæredygtigt miljø og promovere alternative energiformer. I Vores Lys kan borgerne på Sydfyn hente inspiration til alternative miljø- og energikilder via en række udstillinger i huset.

- Med dette byggeri går vi selv forrest. Solcellerne på taget producerer ca. 20 procent af vores elforbrug, og snart får de forhåbentlig følgeskab af husstandsvindmøller. Hertil kommer, at 10.000 meter jordslanger henter energi ud af undergrunden og leverer varme til hele bygningen og varmt vand i hanerne. Når der er behov for køling af huset, kan varmepumperne "vendes" og sende overskudsvarmen retur til jorden, hvor den "opbevares" til senere brug, siger Jesper Hedemark Hansen.

Vores Lys er fremtidssikret på flere måder. Det er opført som et lavenergiklasse 2015-byggeri, hvor der energimæssigt må bruges 50 kWh pr. kvadratmeter pr. år til opvarmning, ventilation, køling, varmt vand og belysning.

- Huset er delt ind i flere zoner og har intelligent styring af alt fra lys, varme og ventilation. Eksempelvis reguleres luftskiftet i hvert rum af temperatur, CO2-niveau og bevægelsesmeldere. På taget er der græs og urter. Det er med til at tilbageholde regnvand, før det ledes videre til en sø og et overfladebassin, fortæller Jesper Hedemark Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188