23948sdkhjf

Ny ventilationsnorm skærper kravene

Den nye ventilationsnorm, DS 447 er blevet strammet op på en række punkter, den er blevet udvidet, og den har i øvrigt gennemgået omfattende ændringer.
Standarden er blandt andet blevet udvidet, så den nu gælder for både mekanisk, naturlig og hybrid ventilation, og Danmark er ifølge teknisk konsulent Henrik Poulsen fra Tekniq dermed det første land i Europa, som har formuleret standarder for hele ventilationsområdet.

Det sker i forventning om, at energikravene vil blive yderligere skærpet de kommende år, og at mekanisk ventilation af bygninger dermed ikke længere kan stå alene, men må suppleres med kombinerede systemer. Af samme grund har normen også skiftet navn. Før hed den ”Norm for mekaniske ventilationsanlæg”. I dag hedder DS 447 ”Ventilation i bygninger – mekaniske, naturlige og hybride ventilationssystemer”.

Fra bør til skal
I forbindelse med den generelle opstramning af regelsættet er ”bør” i de fleste tilfælde blevet skiftet ud med et ”skal”, og den nye ventilationsnorm er samtidig blevet tilpasset de europæiske CEN-bestemmelser og indeholder også krav om langt større bevidsthed omkring ventilationssystemers energieffektivitet.

– Der er i bygningsreglementet sket så mange ændringer vedrørende energiforbruget, at Energistyrelsen forlangte, at også ventilationssystemerne kunne leve op til de nye krav og til den fælleseuropæiske standard, siger Henrik Poulsen og tilføjer, at der er et reelt besparelsespotentiale:

– Energistyrelsens beregninger viser, at der kan spares helt op til 375 mio. kr., hvis man optimerer ventilationsanlæggenes drift. Det kan tilmed gøres ved relativt simple foranstaltninger som ordentlig rensning af filtre og en korrekt indregulering af anlæggene.

Lav serviceaftaler
Den nye ventilationsnorm forudsætter, at der laves en fyldestgørende drifts- og vedligeholdelsesplan. I den forbindelse opfordrer Henrik Poulsen de udførende installationsvirksomheder til at lave drifts- og serviceaftaler, og han ser i øvrigt gerne, at flere Tekniq-medlemmer går ind på ventilationsmarkedet.

– Men det forudsætter, at man ved, hvad man har med at gøre, og at man for eksempel er grundigt inde i ventilationsnormen, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141