23948sdkhjf

EU fjerner straftold på solceller

Men det får ikke den store betydning for den danske solcellebranche, der allerede har fundet nye leverandører, lyder det fra direktøren i energivirksomheden WellMore.
EU og Kina har nu aftalt at fjerne den antidumpingtold på kinesiske solceller, som Europa-Kommissionen indførte for kun to måneder siden. Men det kommer ikke til at få den store betydning for den danske solcellebranche, mener Alex Petersen, der er direktør i energivirksomheden WellMore, der blandt andet beskæftiger sig med solceller.

- Vi synes jo selvfølgelig, at det er skide godt, at tolden nu fjernes. Men når det så er sagt, så er det kun en lille sky i horisonten, der er væk. For det får jo i sig selv ikke markedet for solceller til at reagere anderledes. Vi får ikke flere kunder af det, siger Alex Petersen til Building Supply.

- Vi har allerede rettet ind efter de gældende regler. Siden tolden blev indført, er vi kørt i stilling med leverandører fra Taiwan og Sydkorea i stedet for kinesiske leverandører, derfor får afskaffelsen af tolden altså ikke den store betydning, forsætter direktøren og tilføjer med henvisning til den turbulente tid, solcellebranchen har været igennem i det seneste halvandet år, hvor reglerne på solcelleområdet er blevet ændret over flere omgange:

- Er der noget, vi er blevet gode til i solcellebranchen, så er det at rette ind efter ændrede vilkår.

Straftold på 47,6 procent fra 6. august
Meldingen, om at EU og Kina er blevet enige om at afskaffe den nyindførte antidumpingtold og i stedet indføre en minimumspris på kinesiske solceller samt et årligt loft over eksporten, kommer kun få dage inden, at tolden, efter en indfasningsperiode hvor tolden udgjorde 11,8 procent, 6. august skulle stige til 47,6 procent.

Ifølge DI Handel forventes minimumsprisen på kinesisk producerede solpaneler at blive mellem 55 og 57 eurocent per Watt, og loftet over importen til EU forventes at blive på syv gigawatt.

- Vi er overbeviste om, at denne prisaftale vil stabilisere det europæiske marked for solpaneler og afhjælpe den skade, som prisdumpingen af kinesiske solpaneler har forvoldt den europæiske industri. Vi har fundet en forsonlig løsning, som vil resultere i en ny ligevægt på det europæiske marked for solpaneler på et bæredygtigt prisniveau, lyder det fra EU’s handelskommissær, Karel De Gucht, i en pressemeddelelse.

Europa-Kommissionen indledte i september 2012 en undersøgelse af kinesiske virksomheders eksport af solpaneler til Europa. Udfaldet af undersøgelsen fik i marts i år kommissionen til at varsle indførelsen af en antidumpingtold i løbet af sommeren, hvis ikke det lykkedes EU og Kina at indgå en acceptabel aftale.

Da det to måneder senere endnu ikke var lykkedes EU og Kina at indgå en aftale, indførte Europa-Kommissionen den 4. juni en antidumpingtold på de kinesiske solceller. En told, der betød, at solceller importeret fra Kina i en overgangsfase frem til 6. august 2013 ville blive pålagt en told på 11,8 procent, hvorefter tolden skulle stige til 47,6 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078