23948sdkhjf

Teglindustrien lider med boligbyggeriet

Efter to års fremgang oplevede teglindustrien en markant nedtur i 2012. "Det værste år nogensinde", siger direktør i Danske Tegl, Michael Østrup Møller.
En analyse af teglproducenternes regnskaber for 2012 viser et fald i den samlede bruttofortjeneste på 12 procent i forhold til 2011. Samtidig blev branchens samlede resultat af primær drift et underskud på 49 mio. kr., hvilket svarer til et fald på 65 mio. kr.

Dermed har teglindustrien endnu ikke har rejst sig oven på nedturen i boligbyggeriet, der i perioden 2007 til 2009 medførte et fald i branchens samlede bruttofortjeneste på næsten 60 procent.

Et kig på branchestatistikken for antal påbegyndte boligbyggerier afslører da også en historisk lav aktivitet i 2012, hvorfor det ikke er overraskende, når teglvirksomhederne peger på boligbyggeriet som den primære årsag til den svigtende vækst. Direktør i Danske Tegl, Michael Østrup Møller, bekræfter tendensen over for Building Supply og kalder samtidig 2012 for det dårligste år i teglindustriens historie.

Læs også: Direktør: Teglindustrien arbejder stenhårdt

Ifølge flere aktører i branchen er det især byggeriet af enfamiliehuse, der svigter, fordi usikkerhed for fremtiden får forbrugerne til at beholde pengene i lommen. Det har medført et stigende pres på de volumenprodukter, der hidtil har optaget produktionskapaciteten hos branchens virksomheder.

Byggeriet holdt ikke momentum
De to foregående år bød ellers på en snert af optimisme. I 2011 kunne teglindustrien fremvise fremgang i bruttofortjenesten på 78 mio.kr. i forhold til 2009, ligesom det samlede driftsresultat i 2011 var positivt for første gang siden 2007. Ifølge Michael Østrup Møller skyldes den positive udvikling i 2010 og 2011 de meget gunstige vilkår, som billige byggegrunde og typehuse skabte for parcelhusbyggeriet.

De positive tendenser inden for byggeriet kunne imidlertid ikke opretholdes i 2012, hvilket kommer til udtryk ved, at Petersen Tegl, som den eneste ud af de tolv virksomheder i analysen, forbedrede sit resultat af primær drift i 2012. Brancheanalysen viser yderligere, at kun halvdelen af branchevirksomhederne har formået at skabe et positivt resultat af primær drift for perioden siden krisen indtraf i 2008.

Lys forude
Michael Østrup Møller erkender, at der er langt op til 2007-niveau for teglproducenterne. Han peger på, at branchen skal gøre op med sit støvede image for at komme ovenpå igen. Det kræver, at branchen kommunikerer sine fordele:

- Når Danmarks smukkeste hus kåres, er det altid et muret hus med rødt tegltag. Branchen har hvilet på laurbærrene, og har derfor ikke følt det så nødvendigt at blande sig og markedsføre sig, siger Michael Østrup Møller.

Direktøren tror på, at krisen giver anledning til nytænkning og handling, hvilket skal bruges som afsæt til at vende den negative udvikling:

- Det murede byggeri er faldet ekstremt voldsomt, men når jeg alligevel føler en spirende fornemmelse af forår, er det fordi, at alle er enige om, at situationen er så slem, at der skal løftes i fællesskab. Jeg tror på, at teglindustrien vil opleve en renæssance, beretter Michael Østrup Møller til Building Supply.

Læs mere om teglbranchens reaktion på krisen her i Building Supply de kommende dage.

Anvendt metode:
Følgende virksomheder udgør teglindustrien: Petersen Tegl, Strøjer Tegl, Lundgaard Teglværk, Wienerberger, Villemoes Teglværk, Pipers Teglværker, Helligsø Teglværk, Carl Matzen Teglværker, Gråsten Teglværk, Bachmanns Teglværk, Teglbjælker Egernsund, Vesterled Teglværker.

Tal og data fra virksomhedernes regnskaber er indsamlet for perioden 2007 – 2012. Der er udregnet nøgletal og foretaget vækstanalyser for hvert af de 12 selskaber.

Udgangspunktet for branchesegmenteringen er, at virksomhederne producerer og handler med tegl og mursten. De analyserede virksomheder er udvalgt af redaktionen i samarbejde med branchen.

Den samlede bruttofortjeneste er benyttet som udtryk for omsætning, ligesom resultat af primær drift er et udtryk for branchens indtjening på kerneydelser.

Villemoes Teglværk 2011: Udskiftning af tag har en stor negativt ekstraordinær indflydelse på resultatet før finansielle poster, hvorfor der er korregeret herfor.
Pipers Tegværker 2012: Der er foretaget en simpel korregering af 2012-tallene, fordi en ændring i regnskabspraksis betyder, at regnskabet for 2012 kun indeholder 8 måneder. Korregeret tal: (2012-tal/8) * 12

Tilføjelse 30-10-13: Producenten Wienerberger har haft en bemærkelsesværdig nedadgående udvikling, som påvirker tal og stejlhed af kurver negativt. Renset for Wienerberger er der ingen relevant forandring i tendenserne, hvorfor Wienerberger indgår i analysen.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14