23948sdkhjf

Fagfolk kritiserer genopstået Håndværkerliste

Håndværkerlisten spilder skatteydernes penge og medvirker til at nedbryde håndværkerfagets faglige stolthed, mener Glarmesterlauget.
Håndværkerlisten spilder det offentliges ressourcer og nedbryder respekten for det faglige håndværksarbejde.

Det mener Hans-Georg Nielsen, der som direktør for Glarmesterlauget ærgrer sig over, at den tidligere så udskældte liste i starten af året vendte tilbage under Energistyrelsen, efter den blev nedlagt sammen med Go’ Energi i sommeren 2012.

- Grundlæggende mener jeg ikke, at det er Energistyrelsens opgave at markedsføre private firmaer. Det er efterhånden kommet ud af kontrol, og det er helt unødvendigt. Desuden bliver du altså ikke god til at udskifte termoruder, fordi du har været på et tre dage langt kursus hos Teknologisk Institut, så der er ikke bare tale om falsk markedsføring, men man er også med til at nedbryde faggrænserne, siger han til Building Supply.

Tømrer udfører glarmesterarbejde
Det omtalte kursus er ikke længere et krav til firmaer, som ønsker at komme på Håndværkerlisten, men firmaer med en tilknyttet energivejleder fremhæves alligevel tydeligt på listen, oplyser Energistyrelsen.

- Det vil sige, at en elektriker, som har taget et kursus på tre dage, kan komme højere op på listen end en glarmester med fire års uddannelse og en årrækkes erfaringer bag sig. Det giver ingen mening, at man på den ene side siger, at de faglige uddannelser skal have et løft, så vi fastholder et håndværksmæssigt højt kompetenceniveau, når man med den anden hånd foretager ting, som nedbryder respekten for det faglige arbejde, siger Hans-Georg Nielsen.

Som et eksempel henviser han til en instruktionsvideo på hjemmesiden for Videncenter for energibesparelser i bygninger (VEB), hvor en tømrer udskifter en termorude uden at følge regulativerne på området.

- Hvorfor skal det offentlige promovere en video, hvor en tømrer laver glarmesterarbejde og så endda udfører det forkert, spørger Hans-Georg Nielsen retorisk.

Ikke forbudt for en tømrer at udskifte ruder
Michael Reuss, der er projektleder i afdelingen for Byggeri og energieffektivisering i Energistyrelsen, erkender, at Håndværkerlisten ikke skeler til håndværkernes faglige baggrund. Men han understreger samtidig, at Energistyrelsen hverken kan eller vil opstille sådanne restriktioner.

- Det er jo ikke forbudt for en tømrer at udskifte en rude, så sådan nogle begrænsninger kan vi slet ikke sætte op for listen. Men hvis du som glarmester mener, at du er bedre end andre håndværkere til at udskifte ruder, så er du mere end velkommen til at markedsføre dig som sådan. Vi hilser alle glarmestre velkommen på Håndværkerlisten med den største fornøjelse, siger han.

Ifølge Michael Reuss sikrer Håndværkerlisten, at kunderne kan vælge mellem fagfolk, der opfylder visse minimumskriterier, og han understreger, at listen har opnået yderst positiv feedback i de undersøgelser, styrelsen har foretaget.

Beskæftigelsesprojekt for embedsmænd
Det imponerer dog ikke Hans-Georg Nielsen, som løbende har været i dialog med både Energistyrelsen og det nu nedlagte Go’ Energi-projekt. Han føler, at han taler for døve øren.

- Vi har flere gange forsøgt at forklare, at udskiftning af en termorude er et håndværk og at det ikke bare er så let, som mange går og tror. Men det budskab trænger vi ikke igennem med. Energistyrelsen er medvirkende til at bureaukratisere helt simple ting ved at lave sådan en liste, og i sidste ende må man bare spørge, hvad formålet med den er. Man kunne godt få den mistanke, at det mest af alt er et beskæftigelsesprojekt for nogle af styrelsens embedsmænd.

Møder du eller din virksomhed bureaukratiske barrierer, så hører redaktionen gerne fra dig. Skriv til os med dine input på mail.

Fakta: Sådan fungerer Håndværkerlisten
Det er gratis for virksomheder at komme med på den genopståede Håndværkerliste, så gennemførelse af Teknologisk Instituts energivejledningskurser er ikke længere et krav.
Håndværkerlistens sorteringsmekanisme fremhæver dog virksomheder med en energivejleder, ligesom den flytter virksomheder med flere energivejledere frem på listen. En virksomhed vises også højere på listen, hvis den er medlem af en kvalitetssikringsordning.
Endelig er det et krav for optagelse på listen, at firmaerne er medlem af en garantiordning.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078