23948sdkhjf

Klumme: BIM for entreprenører – et oplagt match

Rådgiverne har taget BIM-teknologien til sig, men entreprenørerne er ikke helt med endnu. Det på trods af at der er mange penge at spare ved at gå 100 procent BIM.
For entreprenørerne fjerner et BIM-baseret projekt-grundlag mange af de fejl, der typisk opstår på byggepladsen. Dette skyldes blandt andet, at BIM er et effektivt planlægningsværktøj, der styrer byggeprocessen og logistikken på byggepladsen.

Derudover angiver et BIM-baseret projekt præcise materialemængder til aktuelle købspriser, da programmerne er hægtet op opdaterede prisdatabaser. Forskning og praktiske erfaringer viser, at et veleksekveret BIM-projekt fører til at entreprenørerne kan nedsætte deres tilbud med 10 procent af byggeriets totalpris. Et afgørende konkurrenceparameter, når nu ” det økonomisk mest fordelagtige tilbud ” er det overordnede tildelingskriterium.

De store er med – noget ad vejen
Landets største entreprenørvirksomheder er allerede i gang med at implementere BIM i deres projekter. Ganske oplagt, da de økonomiske gevinster ved BIM blandt andet opstår ved besparelser på koordineringsarbejdet, mindre behov for kvalitetssikring og kollisionskontrol qua BIMs indbyggede funktioner, der på et tidligt stadie påpeger uoverensstemmelser mellem rådgivernes arbejde og ikke mindst en præcis materialeindkøbsliste.

Men implementeringen af BIM finder typisk kun sted på de 10 procent mest oplagte projekter, entreprenørerne er involverede i. Det vel at mærke, når rådgiverne er i stand til at aflevere et koordineret BIM-projekt til entreprenøren. Da BIM styrker kvaliteten af byggeprocessen, kan det undre, at de store entreprenører ikke vælger at benytte BIM til at optimere de resterende 90 procent af deres projekter.

Økonomien på et tænkt, mindre projekt med en anslået byggesum på 20 millioner kroner kunne tage sig sådan her ud:

En anslået pris for et selvstændigt BIM-projekt produceret på baggrund af rådgivernes 2D CAD, BIM eller 3D-materiale er 200.000 kroner. En forventet besparelse på 3D viden, koordinering, kvalitetssikring, kollisionskontrol og præcise indkøbsmængder bliver, fratrukket prisen på BIM-leverancen, cirka 1,8 millioner kroner. Selv hvis BIM-projektet koster det dobbelte, og entreprenørens besparelse halveres forholdsvis til kun 5 procent, er der en økonomisk gevinst på 600.000 kroner at hente ved et totalt BIM-grundlag.

Besparelser for mindre og større entreprenører
Afhængigt at størrelse og behov kan entreprenørerne benytte forskellige programmer til at foretage deres indkøb og processtyring. Mindre entreprenører kan komme langt med BIM-mængderne, der er bearbejdede i et program som Sigma, der automatisk trækker priser fra V&S-databasen. Større entreprenører og større projekter kan med fordel styres i programmet Vico, der derudover har funktioner som lokalitets-baseret planlægning og 4D-simuleringer af byggepladsen.

Ja, det kræver efteruddannelse, eventuelt kombineret med eksterne rådgivere under implementeringen. Og ja, det er mere teknisk kompliceret end at måle med lineal på fejl-behæftede tegninger. Men på trods af dette er der stadigvæk store besparelser at hente ved at anvende BIM, og jo bedre de respektive entreprenører bliver til at udnytte BIMs potentiale, jo større bliver besparelsen for entreprenørerne.

Hjælp at hente
Det findes en række virksomheder, der kan rådgive entreprenørbranchen om BIM-processerne, og om hvordan man i første omgang høster de lavest hængende frugter. Når entreprenørerne får øjnene op for fordelene, vælger nogle entreprenører – også de helt små – at investere i BIM-værktøjer til at modellere projekterne op i.

Andre entreprenører vælger at bestille et koordineret BIM-projekt, der er leveres direkte i Vico, så de selv kun skal sætte deres erfarings-priser ind. Begge løsninger giver de ønskede resultater i form af bedre processer, bedre økonomi og i sidste ende – bedre projekter.

BIM bliver en succes, når alle i byggebranchen løfter i flok
Implementeringen af BIM bliver en succes, når hele branchen går sammen og løfter i flok. Jo flere data, der ligger digitalt, desto lettere bliver det at implementere og høste fordelene ved BIM. Det gælder både rådgivere og entreprenører, men også producenter, der skal opfordres til at stille deres produkter til rådighed digitalt, eksempelvis gennem internetportaler som BIMobject.

Det gør det muligt for rådgiverne at søge efter digitale produkter direkte fra BIM-programmerne. Vejen dertil burde ikke være så vanskelig, idet de digitale objekter er en win/win situation: Byggebranchen får de informationer, de skal bruge til deres konkrete projekter, mens producenter på en billig måde kan markedsføre deres produkter på en digital B2B-platform, som deres kunder i højere og højere grad kommer til at benytte som en integreret del af deres arbejdsproces.

Besparelser i alle led
BIM medfører besparelser for alle involverede parter. Rådgiverne kan let spare 20 procent på deres bemanding, men da deres honorar typisk kun udgør en brøkdel af den samlede projektsum, slår en 10 procent besparelse hos entreprenørerne væsentlig hårdere igennem.

Typisk sparer entreprenørerne fire gange så meget på BIM, som det er tilfældet hos rådgiverne. Dette retfærdiggør, at alle byggeprojekter bør køre i BIM, uanset hvilket materiale rådgiverne leverer i første og et eventuelt behov for efteruddannelse ude hos entreprenørerne.

Et løft af vores bygningsmasse
Helt grundlæggende handler BIM om at løfte kvaliteten af vores fælles bygningsmasse. Heldigvis kan dette gøres ved at branchens aktører bliver bedre til at arbejde med deres respektive felter og ikke mindst: at de bliver bedre til at arbejde sammen mod et fælles mål, hvor tværfagligheden implementeres fra start til slut.

Byggebranchen kan ikke være andet bekendt: de bør udnytte de eksisterende teknologier til at blive mere effektive og eliminere de mange ærgerlige (sjuske?)fejl, der er i byggeriet. Ved at implementere BIM som en branchestandard, får vi alle glæde af den teknologiske udvikling, der sikrer, at de bygninger, vi skal bo og arbejde i gennem de kommende år, både er bæredygtige og lever op til vores behov.
Kommenter artiklen (11)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142