23948sdkhjf

- Der mangler stadig over elleve tusind pladser

P3-kampagnen "Lærepladser Til Alle" slutter i dag på erhvervsskolen Cph West i Ishøj, og P3-vært Sara Bro er tilfreds - både med opmærksomheden og resultatet, selvom vejen i mål er lang.
200 nye lærepladser har kampagnen hidtil skaffet. Det er status efter at Danmarks Radios P3 i denne uge har været på landevejene og besøgt en række erhvervsskoler for at sætte fokus på unges manglende praktikpladser.

- Nej, 200 på fire dage er jo ingenting i forhold de pladser, der mangler. Men jeg tror, det har virket rigtig godt, at vi har sat fokus på det, siger P3-radiovært Sara Bro til Building Supply.

I ugens løb har hun talt med masser af virksomheder, som gerne ville ind i praktikkampen, og de har givet folkene i P3-kampagnen lidt indblik i, hvad der kan afholde virksomheder fra at tage en lærling ind.

Røg og tatoveringer skræmmer
Nogle har allerede haft negative erfaringer. Andre frygter at få det.

- Det kan handle om lærlinge, som har svært ved at komme op om morgenen, der kan være noget med rygning og tatoveringer, og et helt praktisk problem med, at man ikke kan tage en pige, fordi man ikke har kvindeomklædning, nævner hun.

Men især økonomien står tit i vejen, erfarer hun igennem samtalerne.

- Mange kender for eksempel ikke til de ordninger, der findes. For eksempel klyngeordningen, hvor flere små virksomheder kan gå sammen om at have en lærling, og hvor det er erhvervsskolen, som står for det. Det kan være løsningen for et enmandsfirma, som ikke har omsætning nok til at have lærlingen for sig selv, siger hun. Og nævner også regeljunglen på området.

- Reglerne er svære, og det oplever mange som et kæmpe problem. Man skal jo lære at kende indholdet af 20 tætskrevne sider.

Statsministeren konfronteres i dag
Alligevel har P3's Sara Bro ikke oplevet, at virksomhederne har beklaget sig over de politisk opsatte rammevilkår for at tage lærlinge ind. Derimod har hun oplevet, at virksomhederne vedkender sig ansvaret for, at det er deres opgave.

- Der har været rystende lidt politik involveret, og det synes jeg er dejligt.

Alligevel går der alvorligt politik i kampagnen, når Sara Bro og kampagnen besøger Cph Vest i statsministerens egen barndomsby, Ishøj, og hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt selv dukker op.

Sara Bro håber, at hun når at spørge statsministeren om, hvorfor regeringen fra nytår vil afskaffe den præmieringsordning, som i år giver virksomheder et tilskud på 33.000 kroner og som sidste år gav 70.000 kroner.

- Det håber jeg, vi når at spørge om, fordi det er dumt, at hun har afskaffet den ordning, som gør det billigere at tage en lærling.

Men hvorfor skulle lærepladser være offentlige kassers regning?

- Hvis vi ikke gør noget ved det, så bliver det på et tidspunkt alles problem. Mange håndværkere mærker her og nu et mindre opsving, og nogle mestre forudser, at de meget snart kan komme til at mangle arbejdskraft, siger Sara Bro.

Kampagnens besøg på Cph West transmitteres i dag, fredag den 11. oktober på Danmarks Radios P3 fra klokken 9 til 12.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078