23948sdkhjf

BNS stormer frem med industrialiserede energirenoveringer

Det er en god investering at gennemprøve alle løsningsdetaljer på en såkaldt mock-up, når man står over for at skulle energirenovere en bebyggelse.
Det har entreprenørfirmaet – B. Nygaard Sørensen A/S – BNS – gentagne gange erfaret.

- Ikke bare giver det bedre mulighed for at bedømme og teste forskellige løsninger – og dermed større tryghed for de valg, der træffes. Det giver også os som entreprenører bedre grundlag for at prissætte vores arbejde. Vi får elimineret nogle risici – og kan derfor give en skarpere pris, siger salgs- og marketingschef Søren Wendel Meyer, BNS.

Han stod selv for et par år siden i spidsen for et EUPD-projekt i Albertslund Syd, hvor man – forud for den omfattende renovering, som nu rulles ud – ombyggede seks prøvehuse efter forskellige energiklasser for at opnå et bedre beslutningsgrundlag for den milliardstore renoveringsplan.

Mock-up gjorde effektiv løsning mulig
Men også ved mindre renoveringssager kan udgiften til en mock-up nemt tjene sig ind, og BNS oplever stadigt hyppigere, at et udbudt prøvebyggeri af en mock-up bliver indgangen til den egentlige renoveringskontrakt:

- Helt aktuelt går vi straks efter årsskiftet i gang med at energirenovere en større etageejendom for en privat ejerforening på Østerbro i København, hvor vi først udførte en mock-up. Det gav os mulighed for at udvikle en effektiv, industrialiseret løsning – og efterfølgende vinde kontrakten på en skarp pris, fortæller Søren Wendel Meyer.

BNS’ løsning gør det muligt at udskifte facaden på den enkelte bolig på en enkelt dag, så beboerne i princippet kan tage stuen i brug igen samme aften, hvor man har fjernet den gamle facade om morgenen. Samme model bruger man i Birkeråd, hvor BNS for Birkerød Boligselskab er i gang med at totalrenovere 126 rækkehuse i bebyggelsen Kajerød Vænge. Både tag og facader udskiftes, lige som installationer, køkken og bad bliver gennemgribende fornyet.

Også i Sorgenfri har B. Nygaard Sørensen A/S gang i mock-up’erne. De markante højhuse i bebyggelsen Sorgenfrivang skal energirenoveres, og boligselskabet DAB har valgt BNS til – som grundlag for det efterfølgende udbud – at udføre mock-ups, som bl.a. skal klarlægge og optimere samlingsdetaljerne mellem de tunge betondæk og de lette facader.

Gør klogere på ekstra indsats
Akkurat det har BNS rigtig godt greb om, og virksomheden medvirker således aktuelt i en branchearbejdsgruppe, som skal udvikle standardiserede samlingsdetaljer som grundlag for en højere grad af industrialisering af energirenoveringerne.

I det hele taget er BNS fremme i førerfeltet, når det gælder industrialiserede energirenoveringer. Det gælder for eksempel brugen af såkaldte blowdoor-test, som dokumenterer tætheden i den renoverede konstruktion. Testen er i dag et krav ved nybyggeri, men BNS udfører den også konsekvent ved energirenoveringer:

- Blowdoor-testen er jo blandt andet dokumentation for, at energirenoveringen er udført korrekt. Men samtidig med at testen viser, at man lever op til hvad der måtte være krævet, kan den også gøre os klogere på, hvor der med en ekstra indsats kunne hentes yderligere gevinster. Det er selvfølgelig erfaringer vi tager med videre til de næste byggerier, siger Søren Wendel Meyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11