23948sdkhjf

Taget renser luften for CO2

Et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri er den digitalt fabrikerede bolig Villa Asserbo, hvor samtlige byggematerialer fra kælder til kvist er tænkt ind i et ressourceoptimerende kredsløb.
Danmarks første digitalt fabrikerede bolig hedder Villa Asserbo og er opført midt i skoven i nordsjællandske Asserbo af bæredygtige byggemoduler, som er printet fra en 3D-tegning.

Villaen, der er blevet kaldt et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri, er opført af 100 pct. naturlige og genanvendelige materialer med en teknik, der både optimerer ressourceforbruget og minimerer mængden af restprodukter og affald.

- Vi bruger ufatteligt mange ressourcer på at håndtere nutidens bygningers enorme mængder af spildmateriale, energiforbrug, CO2-aftryk. Med Villa Asserbo har vi forsøgt at skubbe den gængse funktion for bygninger i en retning, hvor de i højere grad fungerer som elementer i et kredsløb frem for stillestående opholdsrum. Fremtidens bygninger skal ligne naturen – og det kræver genanvendelige byggematerialer, forklarer Frederik Agdrup, arkitekt og indehaver af tegnestuen Eentileen, som har designet og opført Villa Asserbo.

Bæredygtig fra kælder til kvist
Ifølge Frederik Agdrup er husets livscyklusdesign således et forsøg på at imødekomme byggeriets stigende behov for ressourceoptimering. Derfor er samtlige af husets materialer tænkt ind i et kredsløb, der stort set eliminerer både affald, spild og forurening:

- Fra inderst til yderst er Villa Asserbo opført med de mest bæredygtige materialer, der kan anskaffes. I stedet for bare at minimere energiforbruget og CO2-aftrykket, har vi forsøgt at efterlade nogle positive aftryk, hvor bygningen selv er i stand til at producere enten energi eller materialer, der kan recirkuleres, den dag huset ikke længere er i brug. Det indebærer, at alt lige fra gulvisolering til tagpapmembran er 100 pct. genanvendeligt, udtaler han.

Taget omdanner CO2 til sand
Netop tagdækningen på Villa Asserbo er et godt eksempel på, hvordan bygningens ressourcer bringes i kredsløb med henblik på genanvendelse. Tagmembranen, der beklæder huset, består nemlig af mineralet Olivin, der er et af de mest almindelige mineraler på jorden.

Olivin, som er et magnesium jernsilikat, har den særlige egenskab, at det i regnvejr opfanger atmosfærens CO2 og omdanner det til stofferne siliciumdioxid og magnesiumcarbonat, det vil sige sand.

- Derbicolor Olivine var det bedste bud på en bæredygtig tagløsning til villaen, fordi membranen rent faktisk producerer et nyt miljøvenligt materiale samtidig med at den renser luften for kuldioxid. På den måde er taget – i lighed med resten af bygningen – et visionært bud på, hvordan vi fremover vil anvende byggematerialer på en meget mere intelligent og langsigtet måde, så de ikke bare efterlader det mindst mulige CO2-aftryk, men faktisk også yder et positivt bidrag til moder natur, konkluderer Frederik Agdrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078