23948sdkhjf

Stemningsskift lader vente på sig

Selvom den økonomiske vejrudsigt ved begyndelsen af 2014 er klart bedre end sidste år ved denne tid, så foregår vendingen på arbejdsmarkedet med små museskridt, lyder det fra Dansk Byggeri.
Ledigheden steg i november 2013 marginalt med 300 fuldtidspersoner i forhold til måneden før. Den landede på 151.900. Det betyder, at ledigheden er uændret med 5,7 pct. af arbejdsstyrken, som tilfældet har været det seneste halve år.

- Dagens ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at arbejdsmarkedet fortsat kæmper for at finde vej ud af krisen. Vi så en forsigtig tendens gennem 2013 til svagt faldende ledighed, især på grund af dagpengereformen, der betød, at mange faldt helt ud af arbejdstyrken. Men selv om ledigheden i forhold til november 2012 er faldet med 11.000 fuldtidspersoner, så er beskæftigelsen i samme periode i bedste fald kun vokset ganske marginalt, afhængigt af hvilken opgørelsesmetode, man bruger, understreger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri og fortsætter:

- Med nytårstalen lovede statsministeren nye vækstinitiativer i 2014. Og her bør regeringen have fokus på at forbedre grundvilkårene for at drive virksomhed i Danmark. Gode rammebetingelser for erhvervslivet er alfa og omega for at skabe vækst og flere arbejdspladser - og derved opnå en langtidsholdbar fremgang på arbejdsmarkedet.

Færre sæsonbetonede fyringer i byggeriet
Specifikt for bygge- og anlægsbranchen gælder det, at aktiviteten normalt går ned i vinterperioden, og det bliver nødvendigt med afskedigelser. Men ifølge Bo Sandberg hjælper udbedringerne af stormen og skader efter oversvømmelser og den milde vinter byggebranchen. Denne vinter ser vi således færre gå ned i timer eller sæsonbetonede fyringer.

- På sigt kan vi dog ikke forlade os på hverken stormvejr eller milde vintre. Vi skal have skabt nogle strukturelle ændringer, så virksomhedernes mulighed for at drive forretning forbedres endnu mere end de positive tiltag, som allerede blev taget med vækstpakkerne fra 2013. Det skal de nye initiativer bl.a. i kølvandet på Produktivitetskommissionen være medvirkende til, så vi kan opnå øget privat beskæftigelse og en varig vending på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg.

Godt nyt for de unge
Danmarks Statistik opgør samme dag både den klassiske ”bruttoledighedsprocent” og – som noget relativt nyt – den såkaldte AKU-ledighed, Arbejdskraftundersøgelsen, der baseres på en månedlig interviewundersøgelse. Her har det generelle billede været en svagt faldende ledighed gennem 2013, men også i den opgørelse, er det indtil videre især dagpengereformen, der slår igennem. Det er imidlertid godt nyt, at det henover efteråret især er ungdomsledigheden, der er faldet.

- I mange europæiske lande rider ungdomsledigheden samfundene som en mare. Det gælder ikke kun i lande som Spanien og Grækenland, men i det meste af EU. Det kan trække grufulde spor langt ud i fremtiden og langt udover finanskrisen. Men på den parameter er det fleksible danske arbejdsmarked sluppet forholdsvis nådigt. Øget optag på universiteterne er blandt andet brugt som en ventil i den sammenhæng, og man må virkelig glæde sig over dagens tal, der viser, at der på blot tre måneder er sket et fald i ungdomsledigheden på 5.000 personer og en stigning i ungdomsbeskæftigelsen på 3.000 personer, slutter Bo Sandberg.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078