23948sdkhjf

Skills skaffer tiltrængte struktører

Struktørfaget i Danmark er trængt af mangel på faglærte, men faglærer priser DM i Skills for at hjælpe på udviklingen.
Der er risiko for kolossal mangel på danske anlægsstruktører over de næste par årtier, hvis ikke man lokker flere unge ind i faget.

I en opgørelse, som sidste år blev foretaget af Beskæftigelsesministeriet, blev det vurderet, at der over de næste 10 år bliver behov for op imod 35.000 struktører, og ifølge Ib Nielsen, som er faglærer ved AMU Fyn, så er man langt fra målet.

Konkurrencen DM i Skills, som i disse dage holdes i Aalborg, øger dog hans optimisme

- Siden DM i Skills startede i Odense for fire år siden, har vi hver gang oplevet en fremgang, siger Ib Nielsen til Building Supply.

Men det er ikke eneste indsats for at skaffe friske kræfter til faget. I august skød man en kampagne i gang, som blandt andet sigter mod at hive ufaglærte fra arbejdspladserne ind på skolerne, så de kan blive faglærte struktører.

Et af de store problemer er ifølge Ib Nielsen, at der også har manglet praktikpladser. Især på grund af stagnation i bryggeriet.

- Og så kan nogle gå i skolepraktik, men det kan jo slet ikke sammenlignes med en rigtig læreplads. Eleverne vil ud i det rigtige liv, hvor det foregår.

Men nu lysner det for byggeriet - og for struktørfaget på lærlingeområdet.

- Der er gang i en masse offentlige anlæg og byggerier. Vi har supersygehuse, letbaner og en Femern-forbindelse, som skal laves, og det skaber heldigvis masser af nye praktikpladser. Hvis vi ikke selv bliver i stand at tage arbejdet, så vil tyskere og polakker komme og gøre det. De er her allerede i stor stil, siger han.

- Og dette arrangement skaber heldigvis en øget interesse. Det skaber en rigtig god energi, når hele skoler sammen drager afsted, og det smitter af på dem, der kommer forbi.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 260 unge er med som deltagere. De kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Senest besøgte knap 30.000 mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage.

Næste DM i Skills finder sted den 23.-25. januar 2014 i Gigantium i Aalborg. I alt 44 fag er tilmeldt. 29 som konkurrencefag og 15 som demonstrationsfag.

DM i Skills giver de unge chancen for at vise deres talenter. Det er desuden med til at skærpe deres faglige niveau og vise omverdenen - heriblandt grundskoleelever - erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder.

Sideløbende med Danmarksmesterskabet afholdes der en stafet for en række 9. klasser. Holdene udtages på forhånd ude lokalt enten på deres egen skole eller på den lokale erhvervsskole. Tanken med denne konkurrence er at gøre de besøgende grundskoleelever til aktive deltagere i stedet for passive modtagere.

Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094