23948sdkhjf

5000 nye job i yderområder

En ny evaluering af Mål-2 programmet viser, at de fleste mål er nået, og at der er skabt nye job og kompetenceudvikling. Erfaringerne kan nu omsættes i en række nye initiativer, der skal give optimale resultater i...
Formålet med Mål-2 programmet er at skabe vækst, beskæftigelse og bosætning i de danske yderområder. En ny evaluering af EU-programmet viser, at der fra programmets start i 2000 til 2005 er skabt eller bevaret mere end 5000 jobs i yderområderne – et tal der forventes at være endnu højere, når programperioden udløber i 2006.

Mere end 11.000 personer har været på kompetenceudviklende kursus. Samtidig vurderes det, at Mål-2 programmet har skabt nye uddannelsestilbud i regionerne og styrket samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne.

Vicedirektør Janus Krarup, Erhvervs- og Byggestyrelsen:

”Jeg er glad for, at evalueringen viser, at Mål-2 programmet på så mange områder har nået sine mål og har skabt bedre vilkår for vækst og udvikling i de danske udkantsområder. Evalueringen giver en række uvurderlige input, som vi vil bruge til at sikre, at vi får optimal effekt ud af EU-midlerne i næste programperiode.”

Evalueringen kommer med en række anbefalinger til næste Mål-2 programperiode, der løber fra 2007 til 2013. Det anbefales bl.a., at der i næste periode sættes fokus på en systematisk erfaringsudveksling mellem de støttede projekter.

Erfaringerne fra det nuværende program viser, at erfaringsudveksling kan hindre, at et projekt gør de samme fejl og ”dyre erfaringer” som andre lignende projekter. Samtidig kan erfaringsudveksling give inspiration til nye projekter.

De centrale programmyndigheder bør derfor opstille relevante kvantitative måltal for erfaringsudveksling, anbefales det i evalueringen.

Fakta:

• Det danske Mål-2 program omfatter: Bornholms Regionskommune og kommuner i Fyns Amt (herunder også Sammenslutningen af Danske Småøer, der består af 27 øer), Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Storstrøms Amt, Sønderjyllands Amt, Viborg Amt og Århus Amt.

• Mål-2 programmet trådte i kraft i Danmark i 2000, og støtten kan søges frem til 2006. Programmet råder i alt over ca. 197 mio. Euro (ca. 1,47 mia. kr.) fra henholdsvis EU's Regionalfond og EU's Socialfond. Disse midler suppleres af national medfinansiering. Den samlede investering, som afstedkommes af mål 2 programmet i løbet af programperioden, forventes at andrage omkring 4,5 mia. kr.

• Støtten er givet til offentlige projekter, der direkte eller indirekte øger områdets attraktivitet i forhold til erhverv, turisme eller bosætning. Desuden støttes virksomheder, nye såvel som eksisterende, blandt andet med investeringsstøtte. Endelig støttes projekter, der udvikler menneskelige ressourcer – særligt medarbejder- og ledelsesudvikling.

• Principperne for tildeling af støtten er, at de ikke ville være iværksat uden støtte (eller iværksat i mindre omfang), at de har en nyhedsværdi og at Mål-2 tilskuddet kun udgør en del af projektets budget.

• Mål-2 programmet forvaltes af Erhvervs- og Byggestyrelsen i samarbejde med regionale udvalg i de 8 Mål-2-regioner, som ligger i amterne Nordjylland, Ringkøbing, Viborg, Århus, Sønderjylland, Fyn Storstrøm og Bornholm.

• Næste programperiode løber fra 2007 til og med 2013.

• Evalueringen er foretaget af Teknologisk Institut for Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078