23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Ingen vending i 2014 eller 2015

Siden 2010 har aktivitet og beskæftigelse i byggeriet ligget på en flad kurve – og desværre på et meget lavt niveau. I Konjunkturanalyse 2014 vurderer Dansk Byggeri, at det billede vil fortsætte i 2014 og 2015.
Markedet for renovering og vedligeholdelse samt nybyggeri er fortsat de områder, som skal trække den største del af ordrerne hjem til virksomhederne. Her er krisen langt fra lettet, og der er heller ikke umiddelbart udsigt til, at det vil ske i hverken 2014 eller 2015, konkluderer Dansk Byggeri i en ny konjunkturanalyse.

- Den situation, vi står i nu, er, at hjulene bliver holdt i gang af offentlige byggeprojekter, BoligJob-ordningen og fremrykninger af planlagte projekter. Uden disse tiltag havde vi oplevet et meget voldsomt dyk i antallet af job på omkring 11.000 fuldtidsstillinger i 2013. Det private boligbyggeri er blevet reduceret kraftigt, og det vil forblive på et meget lavt niveau. Erhvervsbyggeriet er også faldet til et rekordlavt niveau og med de mange tomme bygninger overalt i landet, er der ikke udsigt til en ændring i de kommende år. Både erhvervslivet og de private boligejere holder igen med at investere, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Hertil kommer, at aktiviteten ved anlægsvirksomhed kun er svagt stigende på trods af, at der er mange store projekter, som både er under udførelse og i støbeskeen. Fremgangen i aktiviteten ved de store projekter opvejes nemlig af meget lav aktivitet på de mere traditionelle områder som byggemodning og anlæg af veje.

Ifølge Dansk Byggeri vil Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen stige med skønsmæssigt ca. 2.500 arbejdere, funktionærer og mestre i 2014, men den vil falde igen med 3.500 personer i 2015 til i alt 143.000. Det er således betydelig under beskæftigelsessnittet på 160.000 for perioden 2000-2015.

Lars Storr-Hansen pointerer, at der pt. opleves pæn aktivitet i hovedstadsområdet, omkring Aarhus samt et par andre byområder. Men kommer vi længere væk fra de større byer, ligger det meget stille.

- Vi er således fortsat glade for alle de opgaver, som kommer vores vej. Men storme, BoligJob-ordningen og de offentlige byggeprojekter har alle en naturlig – eller politisk bestemt – afslutning. Der er derfor behov for varige tiltag, som kan få gang i det private marked og skabe vækst. Først da kan Danmark komme ud af krisen, slutter direktøren.

Læs Dansk Byggeris Konjunkturanalyse februar 2014

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265