23948sdkhjf

Margrethekirken får nyt tag med specialfremstillet isolering

En spinkel konstruktion, stor hældning og markante folder gør renovering af Margrethekirkens tag i Aalborg til et krævende projekt. Isoleringen udføres som en flerlagsløsning med specialfremstillede...
Det stejle, foldede tag over Margrethekirken i Aalborg er en flot og markant del af kirkens udvendige profil. Men det udgør også en bygningsmæssig udfordring for Phønix Tag Nordjylland, der har kastet sig ud i det krævende tagrenoveringsprojekt.

Det 2.000 kvadratmeter store tag er foldet, nærmest som bælgen på en harmonika, og arbejdet vanskeliggøres yderligere af, at den bærende tagkonstruktion ikke kan holde til, at der bygges stillads op ad den.

Da den arkitektonisk imponerende kirke blev bygget i 1970’erne, blev der anvendt en isolering/dampspærre, der senere har vist sig at være uhensigtsmæssig - med det resultat at der nu danner sig kondensvand langs tagkonstruktionen.

Det voksende problem truede med at skade konstruktionen med råd og angreb af skimmelsvamp i træværket. Efter anbefaling fra de kirkelige myndigheders byggesagkyndige besluttede menighedsrådet derfor at sætte det nødvendige reparationsarbejde i gang.

De gamle eternitplader erstattes med pulverlakerede stålplader, som matcher kirkens klokketårn, og samtidig sikres en holdbar isolering af taget. Den samlede pris for projektet løber op i cirka 8 millioner kroner.

En vanskelig opgave

Med en hældning på 60 grader kan håndværkerne ikke opholde sig på taget, mens de arbejder, og den bærende trækonstruktion er desuden så spinkel, at der ikke kan bruges et traditionelt stillads.

I stedet må isoleringsarbejdet foregå fra arbejdsplatforme monteret på 28 meter høje mastetårne, der følger taghældningen og hviler mod hinanden over tagryggen, så de ikke rører taget.

”Det er en vanskelig opgave, men Saint-Gobain Isover a/s har været med til at gøre den overkommelig. De har produceret deres TUP Tagunderlagsplader i specialmål, som passer til riglerne på kirketaget, så den del af arbejdet er blevet væsentligt nemmere,” siger entrepriseleder Jim Høm fra Phønix Tag Nordjylland.

Efter at have fjernet det gamle tag lægger Phønix Tag Nordjylland ny dampspærre og monterer 100 millimeter ISOVER TUP Tagunderlagsplader mellem stålprofilerne. Derefter dækkes tagunderlagspladen med 40 millimeter ISOVER TFP Trykfordelende plader med påklæbet underpap.

”Normalt fastgør vi underpappen på stedet, men det kan ikke lade sig gøre på grund af de specielle forhold. I stedet leverer Saint-Gobain Isover de trykfordelende plader direkte til tagfabrikken, Trelleborg Phønix A/S, hvor underpappen påklæbes, så vi bare skal montere pladerne,” forklarer Jim Høm.

Selv om tagunderlagspladen leveres i specialmål, er det nødvendigt at tilpasse en stor del af isoleringen manuelt på grund af de mange folder, som giver Margrethekirkens tag det karakteristiske udseende.

”Heldigvis er ISOVER TUP og ISOVER TFP pladerne behagelige at arbejde med og nemme at skære til,” forklarer Jim Høm.

ISOVER TUP og ISOVER TFP er begge hårde og stive glasuldsplader fremstillet af imprægneret glasuld. Pladerne er vandafvisende, og den åbne porestruktur sikrer en lynhurtig trykudligning i isoleringen.

ISOVER TUP har en lambdaværdi på kun 37 mW/mK, mens ISOVER TFP’s lambdaværdi på 34 mW/mK er markedets laveste.

Kilde: ISOVER

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093