23948sdkhjf

Syv hold i spil til Bispebjergs akuthus

Ud af et felt på 27 ansøgere har Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg nu valgt de teams, der skal dyste om at tegne et ny akuthus til 1,6 mia. kr.
- Det har været svært at skulle fravælge en masse kompetente teams, for der var virkeligt mange gode, men vi havde jo kun syv pladser, siger projektleder Anne Sonnichsen fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der er ansvarlig for byggeriet af akuthuset.

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er det sidste af de danske hospitalsbyggerier, der går i gang. Det største delprojekt, akuthuset til 1,6 mia. kr., har netop valgt sine syv hold til at afgive forslag til arkitektkonkurrencen, der bliver skudt i gang i april.

Unikt projekt
Der har været meget stor interesse for at være med i projektkonkurrencen om totalrådgivning på Akuthuset, der er selve hospitalsdelen af det store byggeprojekt på Bispebjerg til 4 mia. kr. I alt har 27 hold, sammensat af 142 virksomheder fra både Europa og USA, anmodet om at blive prækvalificeret.

Ifølge byggechef Vagn Risby Mortensen er det flere end til nogen af de øvrige danske hospitalsprojekter, og det med god grund, mener han:

- Projektet er unikt i og med, at vi skal bygge på et fredet område, inde midt i byen, mens hospitalet er i fuld funktion. Desuden har denne opgave et omfang og budget, der gør, at den også er interessant for udenlandske virksomheder at byde på, siger Vagn Risby Mortensen.

Anne Sonnichsen supplerer:

- Jeg tror, at udlandet har fået øjnene op for, at der sker en masse på hospitalsområdet i Danmark. Vi har desuden valgt at bekendtgøre konkurrencen på engelsk og gennemføre den på både dansk og engelsk for dermed at signalere, at både danske og udenlandske teams har interesse.

Store udfordringer venter
De syv teams skal aflevere deres konkurrenceforslag i august 2014 og vil blive bedømt på funktionalitet, arkitektur, økonomi og bæredygtighed.

- Det bliver meget spændende at få syv forhåbentlig helt forskellige måder at anskue vores oplæg. Jeg glæder mig til at se, hvordan de udvalgte teams løser de udfordringer, vi har udtrykt i konkurrenceprogrammet, for eksempel samspillet mellem de fredede bygninger og det nye Akuthus, erklærer Anne Sonnichsen.

At hospitalet skal være i drift under hele byggeriet ser byggechefen også som en kæmpe udfordring.

- Jeg er blandt andet meget spændt på at se, hvordan holdene løser kompleksiteten omkring at holde en meget central bygning på området i drift med blandt andet akutmodtagelse og operationsstuer, indtil dens funktioner kan flytte direkte ind i Akuthuset, siger Vagn Risby Mortensen.

De prækvalificerede teams:
AIA Associés (F) med følgende underrådgivere:
Cobe ApS (DK), LIW Planning ApS (DK), Dominia A/S (DK), Wessberg A/S (DK), Wissenberg A/S (DK), Transsolar GmbH (DE), SINTEF (N)

Brunet-Saunier Architecture SAS (F) og PLH Arkitekter A/S (DK) med følgende underrådgivere:
Niras A/S (DK), Artelia (F), Lyngkilde (DK), 1:1 Landskab(DK), Transsolar (F, DE, USA)

CF Møller Danmark A/S (DK) med følgende underrådgivere:
Terroir ApS (DK/AU), Alectia A/S (DK), Søren Jensen A/S (DK)

Cowi A/S (DK) med følgende underrådgivere:
Cowi Norge AS (N), Nordic Office and Arc. (N), AART architects A/S(DK), CCO A/S (DK), Marianne Levinsen ApS (DK)

KHR arkitekter A/S (DK), WHR Architects Europa (USA/DK) og Arup Denmark (Ove Arup & Partners Int. Lt) (UK) med følgende underrådgiver:
Schønherr A/S (DK)

Rafael de la-hoz arquitectos (ES), Perkins+Will Architects (USA), Dissing+Weitling architecture A/S (DK), Buro Happold Ltd. (UK/DK) og Gustafson Porter (UK)

Schmidt Hammer Lassen Architects k/s (DK) med følgende underrådgivere:
Hassell (UK), MJ Medical (UK), Kragh & Berglund (DK), Haskoning DHV (NL)

Fakta om Akuthuset:
• Konkurrencen om Akuthuset omfatter bl.a. forplads, akutmodtagelse, operationsstuer, sengestuer og mange andre funktioner, der er essentielle for det fremtidige hospital.

• Budgettet er på 1,6 mia. kr., og der skal bygges ca. 78.000 kvm. Akuthuset forventes færdigt i 2023/2024.

• De syv prækvalificerede teams afleverer deres bud i august 2014. Ved udgangen af 2014 vælges 1-3 teams, der går videre til anden fase.

• Den endelige vinder er fundet i medio 2015. Byggeriet starter i 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094