23948sdkhjf

Gamle Mursten fordobler produktionen

BYGGERI'14: Svendborg-virksomheden oplever for tiden så stor efterspørgsel, at det største problem er at skaffe materialer nok.
Det går strålende for Svendborg-virksomheden Gamle Mursten, som i løbet af de sidste knap to år har fordoblet produktionen af mursten til cirka 2 millioner årligt. Efterspørgslen er nemlig fulgt med i en grad, så virksomheden stort set ikke producerer til lager, og det stiller Gamle Mursten over for en helt særlig udfordring.

- Det er svært for os at skaffe materiale nok, fordi der findes en masse rutiner, som blandt andet indbefatter, at murstenene smides på mark- og skovveje. Det skyldes sikkert, at det både er nemt og billigt, men det gør også, at vi sommetider har svært ved at overbevise nedbryderne om, at de altså også kan lade os overtage materialet, siger Sille Marie Sales, der er projekt- og kommunikationsansvarlig hos Gamle Mursten, til Building Supply.

Læs også: Fabriksåbning skaber nye arbejdspladser

Nyskabende samarbejde med Rockwool

Gamle Mursten kunne på dette års Byggeri ’14-messe præsentere de første udgaver af det samarbejde med Rockwool, som er støttet med midler fra Miljøstyrelsens Program for Grøn Teknologi.

Løsningen - som endnu er et udviklingsprojekt - består af plader af Rockwool med præmonterede murstensskaller (se foto). Isoleringspladerne monteres på facader, eller de kan opsættes som skillevægge. Dermed får man rustikke murstensvægge både ude og inde. Isoleringspladerne er fremstillet afgenanvendelig stenuld. Murstensskallerne er skåret fra gamle mursten, som dermed genbruges.

Den nye metode honorerer ikke bare tidens krav om de såkaldte New Yorker-vægge med blotlagte mursten. Den bidrager også til, at Gamle Mursten kan genbruge omkring 80 procent af murstenene mod de normale 65 procent, oplyser virksomheden.
Hun glæder sig over, at regeringens ressourcestrategi for affald fra sidste år slår fast, at gamle mursten i videst mulig udstrækning skal genbruges samt at den daværende miljøminister Ida Auken blandt andet fremhævede Gamle Mursten i sin åbningstale på Building Green-messen i Forum, København.

Alligevel søger Gamle Mursten en håndsrækning oppefra, hvis det anslåede potentiale på 30 millioner mursten årligt skal indfris med en anslået gevinst på cirka 400 nye job til følge.

Læs også: 400 grønne job gennem genbrug af mursten

- Det kan være lidt svært at trænge igennem med vores budskab, så vi kunne godt tænke os noget mere lovgivning på området, fordi det er det område, hvor vi selv kan stille mindst op, konstaterer Sille Marie Sales, som blandt andet selv arbejder på at bedre dialogen med både nedbrydere og kommuner.

Blandt sidstnævnte har Fredericia og Skive markeret sig som nogle af de fremmeste inden for genbrug af mursten, oplyser Sille Marie Sales, som i øvrigt glæder sig over, at sidste års etablering af en ny fabrik i Hedehusene allerede har kastet den første håndfuld nye job af sig.

- Og det skulle gerne blive til endnu flere hen ad vejen, fastslår Sille Marie Sales.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267