23948sdkhjf

Kritik: Risikostyringen er ikke god nok

Dansk Byggeri ser plads til forbedringer i en byggebranche, som skal være bedre til at forstå sammenhængen mellem potentiel risiko og muligt afkast.
Antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen har ligget omkring 700 de sidste par år, og selv om 2013 præsterede et fald på knap otte procent i forhold til 2012, er der stadig langt ned til de 3-400 årlige konkurser i de begivenhedsrige år før krisen indtraf.

En stor del af konkurserne kunne dog afværges, hvis virksomhederne selv havde været bedre til at tage de nødvendige forholdsregler. Det mener Torben Liborius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.
EJK Kragelund: Hav styr på bogholderiet

Budskabet om, at papirarbejdet er vigtigt som virksomhed i byggeriet møder fuld opbakning fra Lars Bilberg, der er adm. direktør i EJK Kragelund.

- Det altafgørende er, at du har styr på dit bogholderi og din byggestyring. Har du ikke det, aner du for det første ikke, om du tjener penge. Og for det andet er det guld værd, når en situation som den med konkursen rammer. Vi er en virksomhed, som altid har haft styr på det hele og som ajourfør og dokumenterer tingene hver dag. Det har vi virkelig kunnet se værdien af, og havde vi haft mindre styr på tingene, var vi aldrig kommet på fode igen, siger han.

Lars Bilberg sender også en stor tak til bankforbindelsen i Sydbank, som var villig til at ”tage et skrald på 10 mio. kr.”, så det var muligt at genrejse firmaet. Heller ikke den del havde dog været mulig, hvis det daværende Erik Jensen, Kragelund A/S havde haft rod i papirerne, mener Lars Bilberg.

- De seneste års konkurser viser, at virksomhederne generelt ikke har været gode nok til risikostyring, ligesom der også er potentiale for en forbedring af økonomistyringen. Jeg fornemmer helt klart, at virksomhederne er blevet opmærksomme på, og forhåbentlig også bedre til, det, siger han.

Roust-direktør: Umuligt at sikre sig mod Pihl-konkurs

Mere specifikt lyder opfordringen til virksomhederne, at de skal rette en større del af fokus på papirarbejdet, som i sidste ende kan være afgørende for deres overlevelse i en branche, som er hårdt presset på bundlinjen.

- Virksomhederne skal blive endnu bedre til at fakturere fuldstændigt og i tide, så de sikrer sig likviditeten. Flere af de store entreprenører har også indført review boards under ledelsen, som skal have projekter af en vis størrelse forbi, så de systematisk kan vurdere, hvad virksomheden kan tjene og hvilke risici, der er forbundet med en opgave, siger Torben Liborius.

EJK Kragelund: Vi græd i to minutter

Han anerkender, at det kræver en vis organisatorisk pondus at kunne honorere forslagene fra Dansk Byggeri, men det er sådan set også hele pointen.

- Hvis man skal byde på de store opgaver, så skal man også have en organisation af en vis størrelse. Det vil den ansvarlige bygherre også forlange. Der skal kort sagt være overensstemmelse mellem størrelsen på projekterne og virksomhederne, understreger han med en tilføjelse om, at tendensen går mod, at stadig flere store opgaver udbydes i større bidder.

Artiklen er en del af temaet Efter konkursen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11