23948sdkhjf

Landsretten kender Cirkelbroen ulovlig

En lokal beboer får nu medhold i, at Olafur Eliassons bro over kanal i København fik ja på ulovligt grundlag fra Københavns Kommune.
Natur- og Miljøklagenævnet traf en ulovlig afgørelse, da nævnet godkendte Københavns Kommunes accept af bygningen af Cirkelbroen i området omkring Christianshavns Kanal.

Det fastslog Østre Landsret onsdag i en dom, som dermed går imod den oprindelige afgørelse ved Københavns Byret i sagen, der er ført af en lokal beboer.

Byggeriet blev oprindelig godkendt ved, at Københavns Kommune dispenserede fra lokalplanen, hvilket siden blev blåstemplet af Natur- og Miljøklagenævnet. I lokalplanen fremgår det, at der – under hensyntagen til besejlingsforholdene – kan etableres ”lette gangbroer” over Christianshavns Kanal.

Og en sådan kan Cirkelbroen altså ikke betegnes som, fastslår Østre Landsret, som derfor angiver, at ”der burde have været udfærdiget ny lokalplan før opførelsen af en ny bro, ”Cirkelbroen”, over Christianshavns Kanal”.

Cirkelbroen – der er tegnet af Olafur Eliasson og finansieret af Nordea-fonden som en gave til kommunen – skulle oprindelig have stået færdig i forsommeren 2013. Projektet er dog blevet forsinket ad flere omgange og gik i august helt i stå, da entreprenøren på projektet, E. Pihl & Søn, gik konkurs.

Fakta: Østre Landsrets afgørelse

”Østre Landsret har bl.a. lagt til grund, at Cirkelbroen vil bestå af fem cirkelformede betondæk med en mast på hvert dæk, at masterne er af forskellig højde, den højeste 24,81 m høj, og at hver mast fra toppen er forbundet med wirer ned til kanten af betondækket. Endvidere har landsretten lagt til grund, at broen vil være belyst med lamper, der lyser i flere retninger, og med LED-lys langs wirerne. Landsretten har fundet, at Cirkelbroen vil medføre væsentlige ændringer i det bestående miljø, herunder at broen vil føre til visuelle og funktionelle ændringer af områdets nuværende karakter, også ændringer, der ligger ud over, hvad en ”let gangbro” ville indebære. Landsretten har herefter fundet, at der i overensstemmelse med planlovens regler burde have været tilvejebragt ny lokalplan (lokalplantillæg) for området før gennemførelsen af anlægget af broen.”

Artiklen er en del af temaet Efter konkursen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093