23948sdkhjf

Installatørfirmaer bag fremtidens energilagring

Sunwell ApS, som installatørvirksomheder står bag, har installeret solbrønde i landsbyen Stenderup. Her har 20 familier fået opgraderet deres boliger til fremtidens intelligente hjem med den nyeste energi- og informationsteknologi.
Familierne får blandt andet installeret nogle af de første solbrønde i Danmark. Brøndene, der gør det muligt at gemme varmen fra sommerens sol til de kolde måneder, er baseret på en teknologi, som blev udviklet for over 30 år siden, og som nu er et godt bud på fremtidens vedvarende og CO2-neutrale varmeforsyning. Det oplyser Insero.

Solbrøndene består af en kombination af et solfangeranlæg og et jordvarmeanlæg med lodrette boringer. I sommermånederne sørger de tilkoblede solfangere først og fremmest for at opvarme brugsvandet til boligen. Den overskydende varme bliver derefter lagret i jorden - i solbrønden – og ved hjælp af en varmepumpe kan varmen senere hentes op og bruges som miljøvenlig og billig opvarmning af boligen i de kolde måneder.

Den væsentligste forskel fra almindelige jordvarmeanlæg er, at solbrønden har lodrette boringer, som sikrer, at jorden omkring rørene ikke med tiden mister varmen, som det er tilfældet ved almindelige jordvarmeanlæg.

Godt for klima og pengepung
Sunwell ApS varetager installationen af solbrøndene, og bag firmaet står to lokale virksomheder – IC Electric og Hedensted VVS Service – som er gået sammen for at videreudvikle solbrøndskonceptet.

- Solbrønden er et rigtig godt alternativ for de mange, der skal vælge ny energikilde, når oliefyret skal væk. Og det kan ikke betale sig at vente til sidste øjeblik, for hvis man har et rimeligt højt olieforbrug, kan en solbrønd hurtigt blive en god forretning. Familier med en solbrønd reducerer ikke kun deres energiregning væsentligt men også belastningen af miljøet bliver reduceret til den strøm, varmepumpen bruger. Med mindre man da vælger at få installeret solceller i samme ombæring, for så bliver energiforsyningen fuldstændig CO2-neutral, fortæller Carsten Due, indehaver af IC Electric.

Eftersom en solbrønd har en diameter på kun 1,5 meter, kan den etableres i græsplænen, uden at den behøver at blive gravet op – eller for den sags skyld bores ned i gårdspladsen eller i indkørslen, hvis det er mest praktisk.

Store energimæssige fordele
Solbrønden fra Sunwell er et nyt produkt på markedet, og derfor er der stadig usikkerhed omkring de tekniske data. Men gennem Insero Live Lab får Sunwell ApS nu mulighed for at teste teknologien yderligere og indsamle flere data til at dokumentere solbrøndens energimæssige fordele.

Virksomheden håber for eksempel at kunne dokumentere en COP-værdi på over seks, som vil være bedre end andre almindelige jordvarmeanlæg, og som dermed gør Solbrønden til et godt bud på fremtidens vedvarende og CO2-neutrale varmeforsyning. COP-værdien - eller virkningsgraden - angiver forholdet mellem den varme, man får, og den mængde strøm, man bruger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088