23948sdkhjf

Dyk i VVS-branchens omsætning

Omsætningen i VVS-branchen faldt med 600 millioner kroner i 2013, hvilket var værre end forventet. Nybyggeri ventes dog at løfte omsætningen fremadrettet.
For installationsbranchen som helhed faldt omsætningen med 5,8 procent i 2013, hvilket svarer til et fald på 2,6 milliarder kroner. Den samlede omsætning i 2013 endte på 42,7 milliarder kroner. Hvor VVS-branchens omsætning faldt med 0,6 milliarder kroner oplevede elbranchen et fald på 2 milliarder kroner. Tallene fremgår af Markedsstatistik 2014, der netop er offentliggjort af Tekniq.

- Tekniq havde forventet en stagnerende omsætning eller et mindre fald, men faldet på 5,8 procent i 2013 er langt værre, end vi havde forventet, siger Rasmus Larsen, statistisk-økonomisk konsulent i Tekniq.

Usikkerhed og regelændringer påvirker branchen negativt
Han forklarer, at det især er den markante opbremsning på solcellemarkedet, et fald i nybyggeriet og usikkerhed om BoligJobordningen, som har haft betydning for den faldende omsætning.

- Selvom BoligJobordningen blev genindført i 2013, så har usikkerheden medført færre ordrer i første kvartal, ligesom vi havde en lang og hård vinter i 2013, som også har haft en negativ betydning for aktiviteten i branchen i starten af året. Endelig fik de forringede rammebetingelserne for solcelleejere tydelige konsekvenser for branchen i 2013, siger Rasmus Larsen og fortsætter:

- Herudover er det generelt for begge brancher, at der er en utrolig hård priskonkurrence på markedet lige nu, som tvinger virksomhederne til at presse priserne helt i bund. Det påvirker også omsætningen negativt.

Håber på ny vækstpakke
Markedsstatistik 2014 tyder også på, at omsætningen stiger beskedent igen i 2014 og 2015, ligesom virksomhedsejerne generelt forventer bedre tider.

- Forventningerne til de kommende år er generelt mere positive, end vi har set længe. Det er især på grund af bedring i dansk økonomi, ligesom en række byggeprojekter er i startfasen eller allerede i gang. Det gælder især alment boligbyggeri, hospitalsbyggeri og infrastrukturprojekter, siger Rasmus Larsen og fortsætter:

- Det er alt sammen elementer, som øger mulighederne for vækst i installationsbranchen. Men dansk økonomi er stadig presset, og det er afgørende for vækstmulighederne i installations- og byggebranchen, at vi ser bedring. Derfor håber Tekniq på en ambitiøs vækstpakke, der blandt andet bør indeholde en permanent indførelse af BoligJobordningen.

Tekniq skønner, at omsætningen i installationsbranchen vil stige med 0,9 milliarder kroner i 2014 og 0,4 milliarder kroner i 2015. Årsagen til den lavere stigning i 2015 er, at BoligJobordningen ophører med udgangen af 2014.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097